Skoraj 50 odstotkov vprašanih je neopredeljenih oziroma ne bi odšlo na volišče. Foto: BoBo
Skoraj 50 odstotkov vprašanih je neopredeljenih oziroma ne bi odšlo na volišče. Foto: BoBo
Vlada ocenjena slabše kot prejšnji mesec

SDS, že skorajda polovica vprašanih pa je neopredeljenih oziroma ne bi šli na volišča, kaže julijska anketa Vox populi.

Da vlada dela uspešno, meni 27,2 odstotka vprašanih. Nekaj več kot 71 odstotkov vprašanih delo vlade Mira Cerarja ocenjuje kot neuspešno.

Kakšen bi bil razplet parlamentarnih volitev, če bi potekale danes? Na prvem mestu podpore strankam je znova SDS, ki ga podpira 14,1 odstotka vprašanih, sledijo pa SMC (10,9 odstotka), SD (10,1 odstotka), ZL (6,7 odstotka), NSi (4,8 odstotka), DeSUS pa ima 4,6 odstotka podpore.

SDS bi zasedel 25 sedežev, šest manj - 19 torej - bi jih dobil SMC, SD enega manj, Združena levica bi jih dobila 12, Nova Slovenija 8, DeSUS bi imel 6 poslancev, dve poslanski mesti pa pripadata predstavnikoma narodnih manjšin.

Odstotek tistih, ki se niso opredelili, se približuje 28 odstotkom vprašanim, nekoliko pa se je zmanjšal odstotek tistih, ki sploh ne bi odšli na volišča (18,4 odstotka).

Pahor trdno na vrhu lestvice
Na vrhu lestvice priljubljenosti posameznih politikov ni sprememb. Med 22 politiki Borut Pahor ostaja trdno na prvem mestu. Violeta Bulc je tudi ta mesec pred Tanjo Fajon.

Mesti sta zamenjala slabše ocenjena Milan Brglez in Dejan Židan, ki se je z boljšo oceno zavihtel na četrto mesto. Mesti sta zamenjala tudi Ljudmila Novak in Lojze Peterle, ki je pristal na šestem mestu. Miro Cerar je zdrsnil še za eno mesto in je deveti – prehitel ga je Igor Šoltes.

Zoran Janković, je z boljšo oceno kot pretekli mesec zadržal deseto mesto, Luka Mesec pa je doživel največji padec, ko je z desetega zdrsnil na štirinajsto mesto.

Od lestvice se poslavljata Erjavec in Janša
V spodnjem delu razpredelnice je prišlo do manjših premikanj. Bojan Dobovšek je prehitel Violeto Tomič, ki je na 12. mestu, petnajsti Matjaž Han pa je pridobil dve mesti. Za eno mesto, in sicer na 16., je padla Anja Kopač Mrak, najbolj pa je nazadoval Karl Erjavec, ki je izgubil tri mesta in je na predzadnjem mestu. Skupaj z zadnjeuvrščenim Janezom Janšo zapuščata družbo najbolj priljubljenih politikov. Naslednji mesec ju bosta zamenjala Vinko Gorenak in Alenka Bratušek, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Anketo je Ninamedia za Televizijo Slovenija opravila med 12. in 14. julijem na vzorcu 700 anketiranih.

Vlada ocenjena slabše kot prejšnji mesec