Slovenski 11. kontingent z njihovimi nasledniki iz 12. kontingenta čakajo v Heratu. Foto: Reuters
Slovenski 11. kontingent z njihovimi nasledniki iz 12. kontingenta čakajo v Heratu. Foto: Reuters

Vojaki tudi v nedeljo niso zapustili nemirnega Afganistana. 11. kontingent, ki je moral zaradi avgustovskih volitev za dva meseca podaljšati šestmesečno misijo, že 15 dni čaka na vrnitev domov, za TV Dnevnik poroča Marjeta Klemenc.

Kot je znano, Slovenija nima transportnega letala, zato je Generalštab Slovenske vojske poskrbel za prevoz z letalom ameriške vojske. Obljubljeni polet pa so, kakor zatrjujejo, zaradi varnosti že trikrat preložili. Tako so se morali tudi v nedeljo slovenski vojaki vrniti v oporišče v Heratu, kot je za TV Slovenija dejal predstavnik za stike z javnostmi pri generalštabu Simon Korez. Dodal je, da iz Afganistana informacij o točnih razlogih za zadnjo odložitev nimajo, "dobili smo pa informacije, da bo ta polet izveden jutri, kar pomeni, da bi se vojaki vrnili v Slovenijo v torek. Če bo jutri prišlo do poleta".

Na ministrstvu za obrambo so že v petek pojasnili, da bi se kontingent moral vrniti z misije pred dvema tednoma, a je zamuda nastala, ker letalo, ki je bilo najeto v okviru desetih zakupljenih ur iz strateškega transporta, ni prejelo dovoljenja za prelet čez Turkmenistan.

Iz Herata neposredno na mariborsko letališče
Zdaj so sprejeli ponudbo ameriške vojske. Z vojaškim letalom je namreč prevoz z varnostnih vidikov najvarnejši, gre za zaščito, ki je civilni letalski prevoznik v Afganistanu ne more zagotoviti, poleg tega pa bo prevoz iz Herata do Maribora direkten in brezplačen, pojasnjujejo na Morsu.

Dodajajo še, da je ponudba najboljša tudi iz finančnih razlogov. Za organizacijo in izvedbo prevoza so namreč imeli na voljo še dve možnosti - najem civilnega letala prek pogodbe pri Intereuropi s ceno približno 150.000 evrov plus stroški vračanja tovora, ki bi bili približno 90.000 evrov, ali najem slovenskega prevoznika Adria s ceno približno 125.000 evrov plus stroški prevoza tovora.