Zakon je del strategije ministrstva za šolstvo, ki naj bi omogočila večjo dostopnost predšolske vzgoje in med drugim razbremenila družinski proračun družin z več predšolskimi otroki. Foto: RTV SLO
Zakon je del strategije ministrstva za šolstvo, ki naj bi omogočila večjo dostopnost predšolske vzgoje in med drugim razbremenila družinski proračun družin z več predšolskimi otroki. Foto: RTV SLO

V državi deluje 105 samostojnih javnih vrtcev, 183 vrtcev pri osnovnih šolah, 20 zasebnih vrtcev in 14 vzgojno-varstvenih družin, ki delujejo v okviru javnih vrtcev. V ponedeljek se izteče rok za pripombe javnosti na predlog novega zakona o vrtcih, ki naj bi med drugim dosegel 90-odstotno vključenost otrok v vrtce in zagotovil primernejše cenovne pogoje, ki ne bodo več ovira za vstop v vrtec.

Po podatkih ministrstva za šolstvo je delež otrok prvega starostnega obdobja z 38 odstotki nad evropskim povprečjem, medtem ko delež otrok drugega starostnega obdobja z 80,1-odstotnim deležem zaostaja.

V prvo starostno obdobje spadajo otroci od enega do treh let starosti, v drugo pa otroci, starejši od treh let. Starši lahko otroke v vrtec pred dopolnjenim enim letom starosti vključijo le izjemoma, če pride do situacije, v kateri so starši že izkoristili celoten porodniški dopust.

Največ devet ur bivanja v vrtcu
Čas bivanja otroka v vrtcu ni izrecno določen, vendar pa lahko vrtec, če otrok v vrtcu ostane več kot devet ur, starše bremeni za plačilo polnega stroška bivanja, ki ga izračuna vrtec. Zamenjava službe nima vpliva na izračun plačila vrtca, na vsoto vpliva le zaposlitev ali izguba zaposlitve starša.

Drugi otrok brezplačno v vrtec
Spremembe zakonskih določil narekuje tudi revizija računskega sodišča, ki je bila kritična do nezadostne dostopnosti podatkov o kapacitetah in razpoložljivosti mest v vrtcih, ter nejasnosti sistema financiranja, zaradi katerega je cenovna razlika med istovrstnimi programi tudi 95-odstotna. Po sprejetju novele zakona naj bi bil vrtec za drugega otroka in več otrok v eni družini brezplačen.

Prilagajanje potrebam staršev
Zakon naj bi oživel tudi oblike predšolske vzgoje, ki kljub zakonski ureditvi niso zaživele. Med temi so vzgojno-varstvena družina, ki jih do sedaj zasebniki niso mogli organizirati, zasebni vzgojitelji, poleg tega pa bo treba opredeliti tudi status "varuha na domu" in drugih oblik varovanja otrok, ki so prilagojene potrebam staršev.

Aleksandra K. Kovač