Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na ministrstvu za izobraževanje v ponedeljek in torek potekajo pogovori med pristojnimi iz Nacionalnega instituta za javno zdravje, Sindikata vzgoje in izobraževanja, Skupnosti vrtcev, Združenja zasebnih vrtcev, Združenja ravnateljev vrtcev, Zavoda za šolstvo in ministrstva, kako pripraviti vrtčevsko okolje, da se bodo po dveh mesecih lahko vanje vrnili otroci.

Konkretnih informacij še ni, ministrstvo obljublja, da jih bodo posredovali do konca tega tedna. Sta pa v preteklih dneh tako ministrica Simona Kustec kot vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin večkrat omenila, da se v vrtce in šole ne bodo mogli vrniti vsi otroci. V šole naj bi odšli učenci prve triade in učenci šol s prilagojenim programom ter zavodov za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, v vrtce pa otroci staršev, ki bodo imeli potrdilo delodajalca, da morajo nujno na delovno mesto.

Pojavljajo se tudi informacije, da naj bi jih bilo v skupinah v vrtcih lahko le šest. "Dejstvo je, da se bo delalo v manjših skupinah in da bo veljal poostren higienski režim," pritrjuje Taja Steblovnik, predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije.

Kako bo to izvedljivo, si ne zna predstavljati nobena izmed naših sogovornic, ki delujejo na področju predšolskega sistema. "To bi pomenilo, da se lahko v naš vrtec od 95 otrok vrne le 30. Če naj bo s skupino ves čas le ena vzgojiteljica, otroci pa se ne smejo mešati, ali bo to pomenilo, da bodo v službi ves delovni čas vrtca od 6.30 do 16.30?" najbolj pereča vprašanja podaja vzgojiteljica iz manjšega vrtca na Štajerskem.

"Tudi šolarjev v 4. razredu starši ne bodo mogli pustiti samih doma 8 ali 9 ur," opozarja Božena Bratuž. Foto: Pixabay

Vrtci nimajo zgolj varstvene funkcije

Nekdanja dolgoletna ravnateljica Vrtca Ptuj ter nekdanja predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž pa opozarja, da vrtci nimajo zgolj varstvene naloge, temveč predvsem vzgojno-izobraževalno. Otroci delajo po zastavljenem programu, usvojiti morajo določena znanja, vzgojiteljice spremljajo njihov razvoj. Takoj se postavi vprašanje diskriminacije. "Otroke bodo torej delili glede na zaposlenost staršev?" poudari.

"Če obstaja razlog, da otroci lahko gredo v družbo petih ali desetih otrok, ne vidim pravega razloga, zakaj ne bi šli nazaj v celotno skupino. Če obstaja dvom, da se še ne smejo združevati, potem tudi ni varno, da so v manjši skupini, ker otroci ne hodijo sami v vrtec, ponje prihajajo starši, stari starši, poteka osebna komunikacija med njimi in vzgojiteljicami," opozarja Božena Bratuž.

Da bi tako majhni otroci lahko upoštevali pravila družbenega oddeljevanja, je po njenih besedah nemogoče pričakovati. "Kdor pozna predšolske otroke, ve, da se radi stisnejo. Njihovo glavno delo je igra in to je igra s sovrstniki." Prav tako se je treba zavedati, da bodo otroci po dvomesečni odsotnosti, ko so ves svoj čas preživeli z družino, znova potrebovali uvajalno obdobje. In v tem obdobju je fizična tolažba in nudenje varnosti, ki jim jo dajejo vzgojiteljice z dotikom, izjemnega pomena.

"Veliko je vprašanj, ki jih bo morala strokovna komisija pretehtati in pojasniti," poudari naša sogovornica.

V skupini vzgojiteljice ne bodo nosile maske

Malčke v vrtcih bodo vzgojiteljice lahko objele in potolažile ter jim obrisale nos, in to brez mask, je strinjanje zdravstvenih strokovnjakov in predstavnikov vrtcev za Radio Slovenija potrdila Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev. Po njenih besedah za vzgojiteljice v skupini otrok ni predpisana uporaba zaščitne maske, jo bodo pa nosile, ko bodo govorile s starši ali na hodnikih vrtcev.

Navodila vrtcem in šolam do konca tedna

Kako bo s plačilom, zasebni vrtci še posebej na udaru

Starši v času, ko so vrtci zaprti, ne plačujejo položnic. Kdo bo kril ves izpad, pa še ni popolnoma jasno. Na ministrstvu naj bi del financiranja naložilo občinam. Še v večji stiski so zasebni vrtci. "Zasebni vrtci še nismo prejeli sredstev za obdobje zaprtih vrtcev in se soočamo z nelikvidnostjo. Naši zaposleni v tem mesecu ne bodo prejeli plač, če se zadeva ne uskladi. Najprej so si občine (predvsem mestne) zakon razlagale po svoje in nam pošiljale navodila, da naj račune za obdobje epidemije pošiljamo kar neposredno na MIZŠ, nato je ministrstvo objavilo okrožnico, da bo vse takšne zahtevke zavračalo," zmedo na tem področju opiše predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taja Steblovnik. Z ministrstva so nato prejeli še navodilo, kako naj izvajajo zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije, ki pa glede na pravno mnenje, ki so ga pridobili v združenju, nima pravne podlage. A na odgovore ministrstva še čakamo. "Zaradi tega preigravanja pa zasebni vrtci ostajamo brez sredstev, kar je nesprejemljivo," dodaja naša sogovornica.

Mednarodne organizacije: V ospredju naj bo korist otrok

Organizacije Unesco, Unicef, Svetovni program za hrano (WFP) in Svetovna banka so pripravile smernice glede postopnega odpiranja šol po večtedenskem zaprtju, ki je prizadelo skoraj 1,3 milijarde šolarjev po vsem svetu. Pri odločitvah oblasti o ponovnem odprtju šol morajo biti v ospredju največja korist otrok in splošni vidiki javnega zdravja, so navedli. Prakse odpiranja šol je po njihovem prepričanju treba prilagoditi, da bi dostop do izobraževanja omogočili tudi najbolj marginaliziranim skupinam. Pri tem je ključno, da so informacije na voljo v različnih jezikih in oblikah.