Dolinarjeva zavrača Jankovićeve besede, da gre v primeru objektov na vrtičkih za črno gradnjo, in zatrjuje, da ima večina ljudi, ki uporabljajo tamkajšnjo zemljo, gradbeno dovoljenje. Foto: RTV SLO
Dolinarjeva zavrača Jankovićeve besede, da gre v primeru objektov na vrtičkih za črno gradnjo, in zatrjuje, da ima večina ljudi, ki uporabljajo tamkajšnjo zemljo, gradbeno dovoljenje. Foto: RTV SLO
Marina Dolinar
Vrtičkarji smo prepričani, da namerava župan na tej lokaciji (vrtički ob Savi, Črnuče) zgraditi vile ali stolpnice za elitno družbo, pravi tajnica Društva vrtičkarjev Ljubljana. Foto: RTV SLO
Za nesnago, ki jo v hosto blizu vrtičkov vozijo Ljubljančani, so pogosto okrivljeni vrtičkarji. Foto: RTV SLO
Črnuški vrtičkarji se ne dajo

Tajnica društva vrtičkarjev Marina Dolinar se je v pogovoru za MMC odzvala na besede Zorana Jankovića, da je upravno sodišče presodilo zgolj, da tožba vrtičkarjev ni upravičena: "Vsaka tožba, ki jo vložiš, in vsaka zavrnitev tožbe ima obrazložitev, zakaj se je zavrnila. In ta obrazložitev je bila zelo pomembna, saj v njej piše, da je obvestilo, ki ga je župan poslal (vrtičkarjem, op. p.), brezpredmetno in da nima nobene pravne osnove že samo zaradi tega, ker ni bilo poslano na imena in priimke vseh vrtičkarjev."

V društvu so namreč iz obrazložitve upravnega sodišča ob zavrnitvi njihove tožbe zoper MOL razbrali, da se je sodišče tako odločilo zato, ker naj bi bil občinski odlok za rušenje objektov na vrtičkih nezakonit.

Slaba komunikacija z županom
"Komunikacije z županom ni," pojasnjuje Dolinarjeva in dodaja, da župan na njihove prošnje, pisma ne odgovarja. Prav tako naj se Janković ne bi odzval na pobude četrtne skupnosti Črnuče, v okvir katere spadajo vrtički ob Savi, ki so naslednji za Žalami na vrsti za "preureditev". Kot pravi Dolinarjeva, župan še vedno ni pojasnil, kaj bo s črnuškimi vrtički oz. kaj "želi na tem območju zgraditi". V društvu prav zato poudarjajo, da bi bilo treba sesti za skupno mizo in najti ustrezno rešitev za vse. Zoran Janković je sicer v torek dejal, da bodo določeni vrtički ob Savi lahko ostali, če bo v prostorskem planu oddrejeno, da bo ta del Črnuč odrejen za vrtičkarstvo.

Vrtičkarji ob Savi, med njimi Miro in Silva, so vsi po vrsti razočarani nad načinom, kako jim bodo morda odvzeti kotički, na katerih se zadržujejo že več kot 20 let. Vrtičkarja Miro in Silva sta za MMC povedala, da se zavedata, da gre za državno zemljo, da pa je bilo v vrtičke vloženo veliko truda in denarja. Silva trdi, da niso vikendaši, kot vrtičkarje imenuje župan, in dodaja, da je sama doma pet minut stran od svojega vrtička.

Po nepotrebnem izgubljen denar?
V letu 2006 se je po besedah Dolinarjeve še dalo dobiti gradbena dovoljenja za to območje, ki naj bi veljala več let. Še marca letos pa je bilo mogoče zaprositi tudi za komunalno dovoljenje (dostop do vode), ki naj bi veljalo celo do l. 2020. Ljudje so za dovoljenja plačevali, pravi tajnica društva. Denarja pa vrtičkarji v primeru rušenja ne bodo dobili nazaj.

Sicer pa se vrtičkarji v Črnučah v teh dneh spopadajo z več težavami, za katere menijo, da bi bile lahko povezane z napovedjo župana o morebitnem rušenju objektov na tem območju. Nekateri vrtičkarji odhajajo in za seboj puščajo na kupe smeti, tovornjaki v hosto v bližini odvažajo ogromne kupe kosovnih odpadkov, med njimi tudi dele streh, ki vsebujejo strupeni azbest. Vrtičkarji so prepričani, da jim nekdo na ta način nagaja, saj krivca za umazanijo mestna občina vedno vidi prav v njih. Poleg tega naj bi bilo v zadnjem času neverjetno veliko kraj. Dolinarjeva pravi, da kradejo vse, od kosilnice pa do napolitank. Prepričana je, da za kraje niso odgovorni le narkomani.

Vrtičkarji vs. Janković
Kot je znano, je Inšpektorat ljubljanske mestne uprave postopke za odstranitev objektov na vrtičkih na levem bregu Save začel maja letos. Potem ko je Društvo vtričkarjev Ljubljana vložilo tožbo, je v preteklih dneh upravno sodišče to tožbo zavrnilo. Župan Janković obrazložitev zavrnitve tožbe razlaga nekoliko drugače in vztraja pri rušenju.

M. N.

Črnuški vrtičkarji se ne dajo