Minister Jernej Vrtovec. Foto: MMC RTV SLO
Minister Jernej Vrtovec. Foto: MMC RTV SLO

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci na daljavo pojasnil, da je ministrstvo za zajezitev epidemije koronavirusa sprejelo številne ukrepe, prepoved javnega potniškega prometa, letalskega prometa, opravljanja vozniških izpitov in tako naprej. Vse skupaj so v nedeljo podaljšali za 14 dni.

"Šele zdaj, ko ni javnega potniškega prometa, vidimo, kako pomemben je za delovanje države," zato bo v prihodnje treba vlagati vanj, je opozoril in dodal, da je treba odpraviti tudi ozka administrativna grla v gospodarstvu, o čemer sta govorila tudi z ministrom za okolje Andrejem Vizjakom in se strinjala, da je treba nujne infrastrukturne projekte čim prej nadaljevati.

Pospeševanje del in naložb

Ob tem je Vrtovec pozval gradbena podjetja, da – ob upoštevanju varnostnih ukrepov – nadaljujejo delo na gradbiščih. Spomnil je na večstranske učinke gradbeništva na gospodarstvo. Zato bodo na ministrstvu predlagali ukrepe za čimprejšnji zagon naložb, sploh za tiste projekte gradnje cestne in železniške infrastrukture, ki so bili predvideni za letos.

"Treba je iti nasproti gradbeništvu, dodatnim naložbenim delom. Razmisliti moramo o tem, kaj nas čaka jutri in pojutrišnjem, da lahko zagotovimo dodatna delovna mesta in gospodarski preboj Republike Slovenije."

Priporočilo o delih velja tudi za DRI in druge projekte, kjer so gradbinci že izbrani.

Na novinarsko vprašanje, ali bi veljalo zaradi praznih cest razmisliti o pospešitvi gradbenih del, je minister odgovoril pritrdilno. "Ne le razmisliti, to bo treba narediti. O tem sem se že pogovarjal s predsednikom uprave Darsa in strinjala sva se, da se ta gradbena dela pospešijo," je pojasnil Vrtovec.

Spomnil je, da je Dars ta konec tedna opravljal dela preplastitve cestišča severne ljubljanske obvoznice: "Drži, zdaj so ceste prazne, zato je to velika priložnost, da se z deli pohiti."

O zapori avtocest – za zdaj – ne razmišljajo

Ali vlada ob omejitvi gibanja na občine razmišlja o zapori avtocest, so mediji nadalje povprašali ministra. "Ministrstvo o tem ne razmišlja, ampak kot je včeraj dejal minister za notranje zadeve Hojs: treba je uporabljati zdravo kmečko pamet, ko sprejemamo te ukrepe," odgovarja Vrtovec in poudarja, da je odgovornost posameznikov, da se ukrepov držijo, "sicer bo vlada prisiljena v še strožje ukrepe".

Napoved pospešene obnove cest

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.