Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednica sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević opozarja, da imajo sodniki dovolj čakanja, saj njihove plače že več kot 10 let zaostajajo za plačami drugih funkcionarjev, kar je potrdilo tudi ustavno sodišče. "Dejstvo pa je, da se odločba ustavnega sodišča ne more uresničiti kar sama od sebe, kajti sodniške plače ureja zakon. Zato želimo vedeti, kako potekajo aktivnosti za uresničitev te odločbe. Namreč čas neusmiljeno teče in rok, ki ga je dodelilo ustavno sodišče, je januar 2024," je pojasnila za Radio Slovenija.

Uresničitev ustavne odločbe zahtevata tudi sodni svet in vrhovno sodišče. Ker so na sodniške plače vezane tožilske, se zahtevam sodnikov pridružujejo tudi v tožilskem društvu. "Pričakujemo uveljavitev ustavne odločbe," je potrdil predsednik tožilskega društva Boštjan Valenčič.

Ker se kljub januarski obljubi predsednika vlade o 600 evrih bruto dodatka k plači še nič ni zgodilo, je sodniško društvo napovedalo otvoritev števca vladne obljube, od katere je minilo že več kot 270 dni. Del sodnikov je jezen tudi na pogajalce. "Če rezultatov ni, jaz nezadovoljstvo sodnikov popolnoma razumem, ker ga tudi delim. Koliko pa je to stvar naše krivde, pa težko ocenim. Mi smo se dogovarjali in tudi dogovorili v dobri veri z dogovorom, za katerega še vedno mislim, da je v korist vseh sodnikom. Drugo pa je, če ga nasprotna stran ne bo uresničila oziroma če ga celo ne želi uresničiti," je ob tem dejala Vesna Bergant Rakočević.

Tožilci namigujejo celo na stavko kot sicer skrajno možnost. "Ni čisto izključena stavka na podlagi 48. člena. To je tista zelo omejena stavka, ampak stavka pa vendarle je," je dejal Boštjan Valenčič.

Ali, kdaj in na kakšen način namerava vlada izpolniti odločbo ustavnega sodišča ta trenutek še ni jasno.