Bolezen v večini poteka v blažji obliki, navajajo na IVZ-ju. Foto: EPA
Bolezen v večini poteka v blažji obliki, navajajo na IVZ-ju. Foto: EPA
IVZ
IVZ je čez dan preveril še dva vzorca, a sta bila oba negativna. Foto: RTV SLO

Vsi trije bolniki, pri katerih je bila do zdaj potrjena okužba z novim virusom gripe, okrevajo, so sporočili z Inštituta za varovanje zdravja.

Bolnica, pri kateri so novo gripo potrdili 19. junija, je že skoraj zdrava; ženska, ki se je predvidoma okužila na križarjenju po Srednji Ameriki, nima več vročine; moški, ki je za bolezen izvedel v sredo zvečer, pa se prav tako počuti bolje, je še navedel IVZ. Za vse tri bolnike skrbijo njihovi zdravniki, ki so v stiku z lokalnimi epidemiologi. Pri tem oskrbujejo tudi osebe, ki so z obolelimi v tesnem stiku. Za zdaj so vsi zdravi in ne kažejo znakov okužbe.

Sicer pa je IVZ v nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco čez dan preveril še dva vzorca, a sta oba negativna.

IVZ: Nove gripe bo še več, a je panika odveč
Glede na to, da se število okuženih po vsem svetu povečuje, pa se pričakuje, da bo obolelih za novo gripo vse več tudi pri nas. Čeprav so v nacionalnem referenčnem laboratoriju v sredo zvečer potrdili že tretji primer okužbe z novim virusom gripe, IVZ poudarja, da je vznemirjenje za zdaj odveč, saj bolezen v večini primerov še vedno poteka blago. Pri tem opominja, da se je treba zdaj pomena, ki ga ima ustrezna higiena pri preprečevanju širjenja okužbe, še bolj zavedati.

Vnovično opozorilo na pomen higiene
V tem kontekstu ni odveč ponoviti temeljnega načela, ki ga ves čas navaja IVZ: kadar kašljamo, si usta pokrijmo z robcem, ki ga po uporabi odvrzimo v smeti, in si umijmo roke. Roke si je treba umivati redno z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Kadar zbolimo, ostanimo doma, svojega zdravnika pa pokličimo po telefonu, da okužbe ne širimo in da nam da ustrezna navodila.

Po prihodu s potovanj se moramo skrbno opazovati
Kdor v sedmih dnevih po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo (visoka vročina, mrazenje, bolečine v mišicah in žrelu, kašljanje), naj po telefonu pokliče svojega zdravnika, so spet pozvali. Ta bo poskrbel za pravilni odvzem vzorca, ki bo poslan v laboratorij, kjer bodo ugotovili, ali gre za novo gripo. Če bo vzorec pozitiven, bo predpisano ustrezno zdravljenje, so še pojasnili na IVZ-ju.