Tekavčičeva z vsemi dodatki zasluži okoli 6.100 evrov bruto oz. okoli 3.000 evrov neto. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Tekavčičeva z vsemi dodatki zasluži okoli 6.100 evrov bruto oz. okoli 3.000 evrov neto. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Metka Tekavčič, Bogomir Kovač
Kot vidna članice Social demokratov je bila Metka Tekavčič med letoma 2005 in 2013 mestna svetnica v Ljubljani. V osmih letih je s sejninami zbrala slabih 70 tisoč evrov. Ko je maja 2013 postala dekanka Ekonomske fakultete je odstopila kot ljubljanska svetnica. Foto: BoBo
Kje vse služi dekanka Metka Tekavčič ?

Metke Tekavčič, ki se razpenjajo od vodenja fakultete in raziskovanja do vodenja poslovne akademije v tujini.

Metka Tekavčič, dekanka, poslovna direktorica akademije v Skopju, pogosto na poslovnih potovanjih v tujini, raziskovalka za državo in podjetja, predavateljica, mentorica pri diplomskih nalogah, do 1. januarja pa je bila še v stalni pripravljenosti.

Pred 14 dnevi je Tekavčičeva odpotovala v Makedonijo, kjer je poslovna direktorica akademije IBA, nekakšne enote ljubljanske ekonomske fakultete (EF). Kakšna opravila je imela tam v soboto in nedeljo, koliko je stalo poslovno potovanje, kdo jo je plačal in kolikšen honorar za tovrstno tržno dejavnost prejema dekanka, na javni fakulteti niso odgovorili.

TV Slovenija je ob tem neuradno izvedel, da ekonomska fakulteta zapira svoji podružnici v Skopju in Prištini. Predavanj tam ni več, saj sta šoli prinašali veliko izgubo.

Kdo ima koristi od njenih raziskav?
V nedeljo pa bo dekanka odpotovala še na Madžarsko. V Budimpešti se bo na začetku tedna udeležila dekanske konference. Na EF-ju so zagotovili, da bo tja potovala s taksijem. Po izračunih TV Slovenija jo bo pot stala kakih 800 evrov. Kdo bo plačal prevoz in hotel, spet ne odgovorijo. Kolikokrat je vse skupaj lani potovala v tujino? Prav tako brez odgovora.

Tekavčičeva je obenem tudi raziskovalka, in sodeč po javno dostopnih podatkih, pri tem ni zelo dejavna. Sodeluje v dveh raziskovalnih programih, eden ima naslov Tehnologije interneta prihodnosti.

In kakšne koristi ima država od raziskovanja, ki ga plačuje? Izsledki omenjene raziskave naj bi, piše, prispevali k uresničitvi vizije skupnega digitalnega trga in naprednih tehnologij kot hrbtenice družbe in gospodarstva v EU-ju in Sloveniji. Bolj konkretni kot rezultati raziskovanja pa so dodatki k dekankini plači - ta skupno znaša kakih 6.100 evrov bruto. Za 12 odstotkov ima plačo višjo zaradi raziskovanja, dobrih 400 evrov na mesec ji prinese dekanski dodatek, do 1. januarja pa je prejemala še 656 evrov bruto dodatka za stalno pripravljenost.

Iz zasebnega sektorja še eno plačo
Ne le država, raziskave ji plačujejo tudi podjetja. Zgolj po podatkih, dostopnih javni agenciji za raziskovanje, je Tekavčičeva v štirih letih z raziskovanjem za zasebni sektor zaslužila še dobrih 70.000 evrov, kar pomeni ob plači v povprečju še dodatnih 1.500 evrov na mesec.

In če se kot dekanka zdaj posveča uveljavljanju fakultete v tujini in raziskavam, pa je bila v svoji dolgi karieri - kot po tekočem traku - mentorica pri kar 655 diplomskih, magistrskih, doktorskih in specialističnih nalogah. Branje vsega tega gradiva - lahko bi ga zložili v slab kilometer dolgo vrsto - je gotovo zelo zamudno. Je dobila dodatno plačilo? Na fakulteti spet molk.

Kje vse služi dekanka Metka Tekavčič ?