Pri Vzajemni so prepričani, da je zakon o preoblikovanju protiustaven. Foto: BoBo
Pri Vzajemni so prepričani, da je zakon o preoblikovanju protiustaven. Foto: BoBo

Pri Vzajemni naj bi poleg ustavne presoje predlagali tudi zadržanje izvajanja zakona, je poročal portal N1.

Zakon, ki ga je včeraj potrdil državni zbor, po ocenah vodilnih v Vzajemni, ki se sklicujejo na pravna mnenja, protiustavno posega v lastninsko pravico članov zavarovalnice in svobodno gospodarsko pobudo. V skladu z zakonskimi določili bi se Vzajemna z novim letom, ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, preoblikovala v delniško družbo. Ob tem bi ustanoviteljici, zdravstveni blagajni, vrnila njen vložek ob ustanovitvi v denarju ali delnicah.

Sorodna novica Poslanci potrdili zakon o obnovi, uvedbo novega davka in preoblikovanje Vzajemne

48 glasov za in 22 proti

Poslanci so v sredo na 15. redni decembrski seji z 48 glasovi za in 22 proti potrdili zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne. To se bo zgodilo po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zakon pa ureja premoženjsko razmerje med deležniki zdravstvene zavarovalnice.

Prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje v obstoječi obliki bo ukinjeno 1. januarja 2024, ko bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v skladu z julija sprejeto novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju začel zbirati obvezni zdravstveni prispevek.

Zavarovancem 120 namesto 130 evrov

Vzajemna, ki 93 odstotkov prometa ustvarja z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, naj bi se takrat preoblikovala v delniško družbo. Svojemu ustanovitelju ZZZS-ju bo vrnila njegov vložek ob ustanovitvi bodisi v denarju bodisi v delnicah. Približno 800.000 zavarovancem pa se bodo izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe. Vlada je denarno poplačilo zavarovancev predvidela za primer, da vrednost posameznega deleža ne presega 70 evrov, nato so člani odbora DZ-ja za finance ta znesek zvišali na 130 evrov, novembra pa so poslanci izglasovali dopolnilo za znižanje tega zneska na 120 evrov.