Zunanji izvajalci bodo med drugim skrbeli za vzdrževanje ograje, košnjo trave ter posek in odstranitev lesa. Foto: BoBo
Zunanji izvajalci bodo med drugim skrbeli za vzdrževanje ograje, košnjo trave ter posek in odstranitev lesa. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz odgovora ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na poslansko vprašanje Nika Prebila (LMŠ), je javni razpis v sklepni fazi. Po njegovem zaključku in podpisu sporazumov s posameznimi policijskimi upravami bo izvajalec skrbel za vzdrževanje ograje, košnjo, posek in odstranitev lesa ter druga dela. Do takrat pa naročila pa odpravo napak in koordinacijo del izvajajo posamezne policijske uprave v okviru dnevnih nalog pri nadzorovanju državne meje in na podlagi prijav občanov, ki ugotovijo poškodbe. Policijske uprave Celje, Novo mesto, Ljubljana in Koper so že sklenile okvirne sporazume. Policijski upravi Murska Sobota in Maribor pa sta še v postopku podpisovanja.

Lani je policija na novo zaposlila 45 nadzornikov državne meje, letos pa 21. Za to delo se je lani usposabljalo 30 kandidatov. Z 21 kandidati je policija sklenila pogodbo za določen čas, z osmimi pa za nedoločen čas. Poleg njih se je ponovno zaposlilo pet policistov, ki so se po prekinitvi delovnega razmerja ponovno zaposlili v policiji. Potekajo pa tudi dejavnosti za prezaposlitev zainteresiranih vojakov, potem ko jim poteče pogodba zaradi dopolnitve 45. leta starosti, so še navedli na ministrstvu.

Lani je policija na novo zaposlila 45 nadzornikov državne meje, letos pa 21. Foto: BoBo
Lani je policija na novo zaposlila 45 nadzornikov državne meje, letos pa 21. Foto: BoBo

Do preklica pa policija zaradi epidemije koronavirusa ne bo izvajala mešanih patrulj z italijanskimi policisti, o čemer so Italijo uradno obvestili 31. oktobra. Tudi mešane patrulje s hrvaškimi policisti so bile ustavljene marca, a jih trenutno občasno izvajajo v bistveno manjšem obsegu kot pred epidemijo.

Na ministrstvu so zapisali še, da policija izvaja številne ukrepe za odkrivanje in preprečevanje nezakonitih prehodov meje. Tako so nekatere policiste prerazporedili, uvedli pa so tudi strokovnjake za opravljanje pogovorov z migranti. Izvedli so več izobraževanj.
Nakupili so opremo, med drugim tudi lovske kamere, letalnike, termovizije, fotoaparate, vozila in senzorje gibanja. Predlagali so tudi, da se vzpostavita dodatnih 50 kilometrov panelne ograje in aktivacija 37.a člena zakona o obrambi.

V zadnjih petih letih za opremo odšteli 9 milijonov evrov

Za specialno opremo, ki jo policija uporablja za nadzor nad nezakonitimi prehodi državne meje, je policija v zadnjih petih letih sicer namenila nekaj več kot devet milijonov evrov. Od tega je za letošnjo vzpostavitev videonadzornega sistema in nakup 41 stacionarnih kamer 1,5 milijona evrov, kar predstavlja tudi najvišji izdatek.

Za nakupe različnih vozil je policija skupno namenila nekaj več kot 3,7 milijona evrov, izhaja iz odgovora ministrstva za notranje zadeve na poslansko vprašanje poslanca LMŠ-ja Nika Prebila. Lani so tako za nadzor na meji kupili 45 civilnih terenskih vozil v skupni vrednosti več kot 1,4 milijona evrov. Nabavili so tudi 41 belo-modro-rumenih terenskih vozil, za katera so odšteli nekaj manj kot 1,3 milijona evrov. 20 terenskih vozil so kupili tudi leta 2017. Za nadzor meje iz morja so leta 2016 kupili dve plovili, ki sta stali nekaj manj kot 1,2 milijona evrov.