Vzgojiteljici 9 pogodb za določen čas in nato cesta

Ravnateljica se opira na zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja, sindikati pa opozarjajo, da ga ravnatelji zlorabljajo, saj je podobnih primerov veriženja pogodb ogromno, in to kljub pomanjkanju učiteljev in vzgojiteljev.

Imenujmo jo Petra, 35 let, visoko noseča, vzgojiteljica v postojnskem vrtcu. Bila. Konec avgusta so ji pokazali vrata. "V vrtcu Postojna sem bila zaposlena od aprila 2018, v tem času sem podpisala devet pogodb za določen čas in zdaj v osmem mesecu nosečnosti sem prijavljena na zavod za zaposlovanje," pravi.

Petra je prepričana, da nove, desete pogodbe, ni dobila, ker je noseča in ker je s pravnim pozivom ravnateljici po več kot petih letih poskušala priti do stalne službe. Da ima nenehne negotovosti dovolj, se je odločila po očitnem mobingu na enem od sestankov z ravnateljico Elizabeto Zgonc. "Bilo je rečeno, če greš na bolniški dopust, ti ne bomo dali nobene pogodbe, niti za določen čas," pravi Petra.

Ana Jakopič, pravnica iz sindikata Konfederacija sindikatov 90, pa pravi: "Na nas se ravno ta skupina največ obrača – nosečnice ali tiste, ki si dolga leta želijo zanositi, pa se bojijo, gredo čez umetne oploditve, na njih pa se izvaja odkrit mobing. Eden izmed načinov, kako se to lahko zelo prikrito izvaja, je ravno zloraba člena ZOFI."

To je ta člen zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ravnateljem dopušča, da verižijo pogodbe za določen čas, v primeru negotovega vpisa otrok v šole in vrtce.

Nanj se sklicuje tudi postojnska ravnateljica, ki se kameri tokrat izogne.

Negotovost in osip otrok v Postojni? Težko, če pred dnevi ob odprtju novega vrtca izjavi
“Nekako se oddelki iz leta v leto večajo."

In v lokalnem časopisu naznanja, da bodo potrebne nove zaposlitve. In hkrati ko požene na cesto nosečnico, petim vzgojiteljicam in pomočnicam ponuja stalno zaposlitev. Na razpis se prijavi tudi Petra, zoper katero vrtec nima strokovnih pomislekov, a ni izbrana. Ravnateljica pojasnjuje, da so vzgojiteljici ponujali novo pogodbo za določen čas, a da je ni prišla podpisat.

Petra odgovarja: "Pogodbe za določen čas, ki mi jo je obljubljala ravnateljica, nikoli nisem videla. So mi rekli, naj počakam na razplet tega razpisa."

In zgodba se konča tako, da na koncu ni bilo več nobene pogodbe.

Premetavanje zaposlenih in veriženje pogodb, klasičen primer v šolah in vrtcih, pravi sindikalistka. Zlorabljanje zakona gre celo tako daleč, da vzgojiteljice razporejajo v kuhinjo ali za čistilke.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje odgovarjajo: "Če je bila citirana določba uporabljena za zaposlovanje v vrtcu, je to nezakonito, ker je mogoče zaradi predvidenega zmanjšanega obsega vpisa učencev oziroma dijakov v šolo ali zavod pogodbo o zaposlitvi skleniti le v šoli ali v zavodu."

In še: "Navedena določba namreč ni ustrezna pravna podlaga za sklepanje pogodb o zaposlitvi za določen čas v vrtcih, saj se na vrtce ne nanaša, namenjena je izključno za predvideno zmanjšanje obsega vpisa učencev in dijakov."

Petro so odgnali. Službo bo iskala v drugih panogah.