Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough se je odločil, da skladno z zakonom programske svetnike prosi za predhodno soglasje k imenovanju obeh kandidatov, ki izpolnjujeta pogoje po vnovičnem razpisu za direktorja Televizije Slovenija. Kot je pojasnil, podporo lahko svet izreče obema kandidatoma, ne samo enemu, saj gre za predhodno soglasje. Generalni direktor RTV-ja Slovenija pa je potem tisti, ki imenuje direktorja, je pojasnil v predlogu za predhodno soglasje.

TV Slovenija kot v. d. direktorja od 22. junija vodi dirigent, skladatelj in aranžer zabavne glasbe Patrik Greblo. Pred tem je bil svetovalec generalnega direktorja RTV Slovenija za glasbo. Med letoma 2004 in 2008 je vodil kulturno-kongresni center Avditorij Portorož.

Uroš Urbanija pa je v zadnjem mandatu vlade Janeza Janše vodil vladni urad za komuniciranje (Ukom). V preteklosti je bil zaposlen tudi na RTV-portalu MMC, na Slovenski tiskovni agenciji in na Planetu TV.

Javna televizija že skoraj eno leto brez direktorja s polnimi pooblastili

RTV Slovenija je vnovični razpis za direktorja TV Slovenija objavil 22. junija, potem ko je programski svet dan prej zavrnil kandidaturo športnega novinarja Urbana Laurenčiča. Nacionalna televizija je brez direktorja s polnimi pooblastili vse od razrešitve Natalije Gorščak s tega mesta avgusta lani.

Programski svet bo po izredni seji nadaljeval tudi redno sejo, ki jo je začel 20. junija in potem nadaljeval dan pozneje. Na njej bo med drugim razpravljal o kadrovski problematiki televizijskega informativnega programa ter o televizijskih oddajah Studio City in Panorama.

Stavkajoči: Generalni direktor še naprej pritiska na nas

Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja Slovenija po nadaljevanju pogajanj o stavkovnih zahtevah opominjata, da generalni direktor RTV-ja Slovenija Andrej Grah Whatmough še naprej pritiska nanje. Stavko sicer nadaljujejo, so navedli.

Generalni direktor ni izpolnil zaveze s prejšnjih pogajanj in ni poslal predloga za novo sestavo pogajalske strani delodajalca, je v imenu stavkovnega odbora in pogajalske skupine novinarskih sindikatov navedla predsednica koordinacije novinarskih sindikatov javnega zavoda Helena Milinković. Prav tako po njenih navedbah ni poslal predloga glede ponovitve postopkov za imenovanje odgovornega urednika televizijskega informativnega programa in urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru, kar je ena od stavkovnih zahtev.

Čeprav je generalni direktor na pogajanjih prejšnji teden predlagal, da se umakne s pogajanj in ga nasledi nekdo drug, so novinarski sindikati ta teden namesto obljubljenih gradiv prejeli elektronsko sporočilo, ki ga razumejo kot nadaljevanje pritiska na stavkajoče in stavko. Na današnjih pogajanjih naj bi se usklajevali glede stavkovnega sporazuma, vendar ga je umaknil s pogajalske mize, češ da je bil rok za sklenitev sporazuma do 10. ure, torej do začetka pogajanj.

Direktorjev predlog stavkovnega sporazuma

V torek jim je poslal svoj predlog stavkovnega sporazuma in predlagal, da bi ga podpisali danes. Ob tem je v elektronskem sporočilu zapisal, da bo moral v primeru nesklenjenega sporazuma sprejeti določene ukrepe, zaradi katerih stavkovni sporazum v zdajšnji obliki ne bo več izvedljiv. Kot primer je navedel pripravo ustreznih obračunov plač za stavkajoče, saj podlage za plačilo stavke ta hip po njegovih besedah ni. Kot je zapisal, je podlaga lahko le sporazum, je povzela Milinkovićeva.

Po njenih besedah je Grah Whatmough že izdal interno navodilo, da bodo pristopili k pripravi ustreznih obračunov plač za stavkajoče. Z uresničitvijo nezakonitega ukrepa, po katerem bodo stavkajočim plačali le prispevke za dan stavke, nadaljuje pritiske na stavkajoče in na samo stavko, je poudarila. Ob tem je spomnila, da so stavkajoči med stavko 20. junija tudi v televizijskem informativnem programu nameravali delati, a jim je Grah Whatmough to prepovedal. Zaradi oviranja stavke so že podali prijavo na republiški inšpektorat za delo. Koordinacija je stavkovne zahteve, med katerimi je novinarska avtonomija, na vodstvo RTV Slovenija naslovila 13. maja, 23. maja pa je začela stavko.