Demonstracije so organizatorjem ušle iz rok. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Demonstracije so organizatorjem ušle iz rok. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Bolj, kot je bilo to običajno do zdaj, sem se skupaj s pristojnimi ministri trudil razumeti in upoštevati pričakovanje in interese dijakov in študentov. Ne spomnim se, da bi kdaj odklonil zahtevo ali vabilo za dialog s strani mladih, večkrat pa sem dal za tak pogovor pobudo tudi sam.

Borut Pahor

To, čemur smo danes priča, niso demonstracije, temveč vandalizem brez primere. Ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni.

Pavel Ganatar
Protest
Dijaki in študenti so razočarali vse po vrsti. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Demonstracije so odraz dejstva, da vlada ob napovedanih modernizacijah in reformah, ki jih namerava izpeljati, ni sposobna voditi socialnega dialoga in ob tem vztrajno ignorira socialne partnerje.

SDS
Protest
V DZ so protesttniki metali tudi kamenje in dimne bombe, tako da so morali posredovati policijski specialci, ki so pred stavbo naredili človeški ščit. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Kako bo po vsem tem izbruhu nasilja še mogoče resno jemati zahteve po nadaljnjem dialogu?

Luka Juri, SD
Po do sedaj znanih podatkih je policija ob današnjih dogodkih ravnala taktno in strpno, s čimer je preprečila nastanek hujših posledic, predvsem za življenje in zdravje ljudi, je poudarila notranja ministrica Kresalova.
Protesti so se sprevrgli v izgrede

Premier je poudaril, da se vlada trudi v zaostrenih mednarodnih gospodarskih razmerah z reformno politiko izboljšati konkurenčnost slovenskega gospodarstva in zagotoviti visoko stopnjo socialne povezanosti. "Te reforme niso lahke in razumem dvome, pomisleke in proteste zoper njih. Vlada se trudi drugačna stališča, kolikor je mogoče, upoštevati in najti razumne in napredne kompromise," je zatrdil.


"Bolj kot običajno sem se trudil razumeti in upoštevati študente"
Dodal je, da bo za izhod iz krize potrebne še veliko modrosti, potrpežljivosti in odločnosti ter da nasilje in vandalizem "na koncu ogrožata nas vse, zato ju moramo, ne glede na različna stališča, ali prav zaradi njih, skupaj odločno zavrniti in obsoditi". "Od začetka mandata vlade, ki jo vodim, je bil, je in bo socialni dialog, tudi z dijaki in študenti način iskanja razumnih in naprednih kompromisov slovenske reformne politike," je še dejal predsednik vlade.

"Bolj, kot je bilo to običajno do zdaj, sem se skupaj s pristojnimi ministri trudil razumeti in upoštevati pričakovanje in interese dijakov in študentov. Ne spomnim se, da bi kdaj odklonil zahtevo ali vabilo za dialog s strani mladih, večkrat pa sem dal za tak pogovor pobudo tudi sam," je še poudaril, sklenil pa z besedami, da je vlada prav v nedavnih pogajanjih dosegla dogovor, "da odložimo sprejem predloga zakona o malem delu na vladi, še enkrat preučimo predlagana dopolnila študentske organizacije, hkrati pa je vladna stran dala pobudo, da v tem času pripravimo nacionalno konferenco o vseh pomembnih težavah mladih šolajočih se ljudi".

Svetlik: Žalosten dogodek
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je za nocojšnje Odmeve dejal, da gre za "žalosten dogodek", za katerega morajo odgovorni prevzeti odgovornost (pri tem je omenil Študentsko in Dijaško organizacijo Slovenije). Do neke mere bodo morali odgovornost prevzeti tudi tisti, ki so pozivali na shod. Pri tem naj bi po navedbah Svetlika sodelovali tudi študentski servisi.

"Z nasiljem se da doseči marsikaj, a ne traja. Z bajoneti lahko počneš marsikaj, samo sedeti ne moreš na njih. Aškerčeva je simbol preteklih pravih demonstracij, ki so cilje dosegle na korekten način," pa je današnje dogodke s simboličnimi primerami v Odmevih komentiral minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Gregor Golobič. "Dejstvo je, da dialog še vedno poteka. Zakon še ni na vladi. Korigirati je mogoče marsikaj. Prostor za vsebinsko razpravo ostaja. Res pa je, da je področje treba urediti, da zasebnikom, ki na račun študentskega dela kujejo dobičke, ne bo več uspevalo financirati "majhnih vojn", kot smo jim bili priče danes," dodaja Golobič.

Gantar: Vandalizem brez primere
Na nasilje se je že odzval tudi predsednik DZ-ja Pavel Gantar: "To, čemur smo danes priča, niso demonstracije, temveč vandalizem brez primere. Ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni. Vse od leta 1968 sem sodeloval na številnih demonstracijah, a česa takega še nisem videl. Kar smo videli danes, je primer zanikanja dialoga in zatekanja v nasilje, ki nikoli ne more biti prava pot reševanja odprtih vprašanj. Med tako imenovanimi demonstracijami je na stavbi državnega zbora nastala materialna škoda, ki jo še ocenjujemo, prav tako je moteno delo nekaterih služb državnega zbora. Prepričan sem, da nikomur v državi, še najmanj mladi populaciji, ki se, to je treba priznati, sooča z različnimi težavami, ni v interesu ustvarjanje navideznih izrednih razmer."
Kresal: Izkoriščanje legitimnega načina boja za pravice
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je od policije že zahtevala poročilo o dejavnostih policije. Poudarila je, da je bil legitimen način boja za pravice grobo izkoriščen za nasilen napad na eno izmed ključnih institucij naše države in demonstracijo nestrpnosti. "Takšno dejanje ostro obsojam, saj je nesprejemljivo za demokratično družbo," je bila jasna.

Po do zdaj znanih podatkih, tako Kresalova, je policija ravnala taktno in strpno, "s čimer je preprečila nastanek hujših posledic, predvsem za življenje in zdravje ljudi".

SDS in SLS vlado pozvala h konstruktivnejšemu socialnemu dialogu
In kaj o napadu hrama demokracije pravijo poslanci? Najostreje obsojajo vandalizem in vse ostale oblike nasilja in pojasnjujejo, da takšnemu nasilju "nismo bili priča v 50-letni zgodovini parlamentarnega poslopja". Dejali so še, da so demonstranti šli predaleč in s tem razvrednotili namen demonstracij. Pričakujejo, da se "bodo organizatorji demonstracij zavedli posledic svojega ravnanja in prevzeli odgovornost".

V poslanski skupini SDS-a ocenjujejo, da je potek demonstracij, ki ga obsojajo, odraz dejstva, da vlada ob napovedanih modernizacijah in reformah, ki jih namerava izpeljati, "ni sposobna voditi socialnega dialoga in ob tem vztrajno ignorira socialne partnerje".

H konstruktivnejšemu dialogu vlado pozivajo tudi poslanci SLS-a, ki ministrski ekipi svetujejo, naj se z dijaki in študenti pogaja tako, da jim bo v določenih točkah tudi prisluhnila. Njihovo sporočilo demonstrantom pa pravi, da "granitne kocke ne pripomorejo k izboljšanju položaja".

"Zanikanje ni prava rešitev"
Oglasili so se tudi v SD-ju in Stranki mladih Slovenije-Zelenih. Poslanec SD-ja Luka Juri je med drugim dejal, da demonstracije pomenijo študentski "strel v koleno", saj je vprašanje, kako resno bo zdaj mogoče jemati njihove zahteve po dialogu, SMS-Zeleni pa so zatrdili, da se je danes izkazalo, da je za varnost v državi zelo slabo poskrbljeno. Pri SD-ju so v sporočilu za javnost zapisali še , da zanikanja vpletenosti in distanciranja študentskih organizacij od nasilnih dejanj pred DZ-jem niso prava rešitev za nastalo situacijo in tudi ne vodijo v pravo smer. V SD prav tako ostro zavrnili trditve opozicijske SDS, ki je za nastale razmere in vandalizem pred DZ-jem obtožila aktualno vlado.

Podmladki SD-ja, Zaresa in LDS-a: Škodo naj poravna ŠOS sam
Nič manj ostri niso bili odzivi nekaterih političnih podmladkov. Najbolj zgroženi komentarji so za zdaj prišli iz Mladega foruma SD-ja in Zares Aktivnih. Podmladek največje koalicijske stranke tako zahteva, da študentski funkcionarji prevzamejo odgovornost za današnje "vandalske izgrede, ki so se dogajali pred DZ-jem". Prepričani so, da so dogodki posledica neodgovornih izjav študentskih funkcionarjev o razpadu socialne države, zato zahtevajo, da Študentska organizacija Slovenije pokrije vso nastalo škodo - pa ne iz naslova koncesnine od študentskega dela, temveč tako, da se študentski funkcionarji odrečejo svojim honorarjem.

Da bo ŠOS sam poravnal stroške sanacije, pričakujejo tudi v podmladkih Zaresa in LDS-a. "Pijani mladostniki, v večini dijaki, so danes pod okriljem svojih predstavnikov žal resnično pokazali, da še niso dovolj zreli, kaj šele, da bi trezno odločali o svoji prihodnosti," ugotavljajo prvi.

Nasilje je obsodila tudi tako stranka NSi kot njen podmladek, ki je bil sicer med tistimi, ki je pozival k udeležbi na demonstracijah. Tudi v MSi-ju pričakujejo, da bodo pristojne institucije in organizatorji protesta našli vandale, ki so miren shod spremenili v nasilje.

Bolj, kot je bilo to običajno do zdaj, sem se skupaj s pristojnimi ministri trudil razumeti in upoštevati pričakovanje in interese dijakov in študentov. Ne spomnim se, da bi kdaj odklonil zahtevo ali vabilo za dialog s strani mladih, večkrat pa sem dal za tak pogovor pobudo tudi sam.

Borut Pahor

To, čemur smo danes priča, niso demonstracije, temveč vandalizem brez primere. Ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni.

Pavel Ganatar

Demonstracije so odraz dejstva, da vlada ob napovedanih modernizacijah in reformah, ki jih namerava izpeljati, ni sposobna voditi socialnega dialoga in ob tem vztrajno ignorira socialne partnerje.

SDS

Kako bo po vsem tem izbruhu nasilja še mogoče resno jemati zahteve po nadaljnjem dialogu?

Luka Juri, SD
Protesti so se sprevrgli v izgrede