Foto: Metka Pirc
Foto: Metka Pirc

Pot od Nazarij to Topolšice, za katero bi po cesti potrebovali 24 minut, je letalnik z vzorci krvi v simulaciji opravil v 13 minutah. S ploskanjem so njegov prihod pozdravili obiskovalci, osebje pa je prevzelo vzorce krvi.

Dostava pošiljk z letalniki je postala resničnost, pravi začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot: "Mi si zelo želimo, da bi v jesenskem času dobili potrditev zaprtja koridorja med dvema poštama, kjer bomo lahko začeli izvajanje testnih poletov. Ko bomo uspešno izvedli 500 poskusnih poletov, potem pa gremo mi v to."

Zakone s tega področja je pričakovati do leta 2023, je dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič: "Brezpilotniki so zagotovo neka nova realnost in jih je treba ustrezno umestiti v naš zračni prostor. Bo seveda poskrbljeno za vso varnost, ne bo zmede, stroka pripravlja ustrezne rešitve, da bo zračni prostor ustrezno varovan in opredeljen."

Zdravstvo vidi v letalnikih bistvene prednosti. Direktor bolnišnice Topolšica Jurij Šorli tako pravi: "Za bolnišnico je to korak naprej v razvoju, osvajanju naprednih tehnologij in izboljšanju oskrbe za lastne bolnike kot vse preostale, ki k bolnišnici gravitirajo."

Podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Boštjan Kersnič pa opozarja: "Absolutno je treba obdržati stik zdravnik-bolnik. Ampak saj veste, danes nam je celo covid prinesel, da se lahko po Zoomu pogovarjamo oz. prek videopovezav, biološki material pa je tisti, ki določa, kako bomo vodili zdravljenje naprej."

Kot največji logist v državi Pošta Slovenije ne skriva, da želi prevzeti komercialno izvajanje najrazličnejših tovrstnih dostav pri nas.