Kot je vlada napovedala v sredo, se z današnjim dnem uvaja redno presejalno testiranje pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti in pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev, in sicer v breme stroškov državnega proračuna. To pomeni, da bodo oskrbovance in izvajalce redno testirali, da bi preprečili izbruhe okužb.

Pristojni opozarjajo na uporabo zaščitnih ukrepov, od razkuževanja rok, ohranjanja razdalje do nošnje zaščitne maske. Foto: Pixabay
Pristojni opozarjajo na uporabo zaščitnih ukrepov, od razkuževanja rok, ohranjanja razdalje do nošnje zaščitne maske. Foto: Pixabay

Testiranje s testi HAG za samotestiranje se uvede za vse učence osnovne šole in dijake, in sicer se pogostnost samotestiranja poviša na dvakrat tedensko s pravico do uporabe desetih testov za samotestiranje. Samotestiranje je potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športno-rekreativnih dejavnostih in za obšolske dejavnosti ne glede na starost učenca in dijaka.

Necepljeni zaposleni se morajo za opravljanje dela presejalno testirati s testi HAG za samotestiranje oziroma testirati s testi HAG na vsakih 48 ur, in sicer tako, da mora oseba ob začetku opravljanja dela imeti veljaven test HAG za samotestiranje ali test HAG, ki ni starejši od 48 ur.

V primeru enakomerno razporejenega delovnega časa oziroma enoizmenskega delovnika od ponedeljka do petka to pomeni, da se mora oseba praviloma testirati vsak ponedeljek, sredo in petek pred začetkom dela, torej na vsakih 48 ur med delovniki, ne pa tudi v nedeljo.

V primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa, začasne prerazporeditve delovnega časa, izmenskega dela, odrejenega dela prek polnega delovnega časa, dodatnega dela ali zaradi morebitne odsotnosti pa se šteje, da oseba ob nastopu dela izpolnjuje pogoj PCT, če začne opravljati delo v mejah 48 ur, ki so izkazane z dokazilom o opravljenem presejalnem testiranju s testom HAG za samotestiranje ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur.

Zaščitne maske obvezne povsod, kjer pride do medosebnega stika

Kljub izpolnjenemu pogoju PC je od danes obvezna uporaba zaščitne maske v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v dejavnostih in pri nudenju vseh storitev, kjer obstaja možnost za medosebni stik.

Kot je znano, je zdravstveni minister Janez Poklukar v sredo napovedal, da bo, če bo na intenzivnih oddelkih zasedenih od 160 do 180 postelj, vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe.

V nedeljo je bilo na intenzivnih oddelkih 138 bolnikov, kar je bilo šest več kot v soboto.