Vinjeta za leto 2021. Foto: Dars
Vinjeta za leto 2021. Foto: Dars

V prodaji je tako od danes devet različnih vrst vinjet za leto 2021: letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

Za letno vinjeto za osebna vozila je treba tudi tokrat odšteti 110 evrov, za mesečno 30 evrov ter tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila letna vinjeta še naprej stane 220 evrov, mesečna 60 evrov ter tedenska 30 evrov, za motorna kolesa pa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih. Za polletno bodo morali lastniki motornih koles odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,50 evra.

 Kljub nekaterim pobudam se infrastrukturno ministrstvo ni odločilo za podaljšanje veljavnosti letošnjih vinjet. Foto: MMC RTV SLO
Kljub nekaterim pobudam se infrastrukturno ministrstvo ni odločilo za podaljšanje veljavnosti letošnjih vinjet. Foto: MMC RTV SLO

Letošnje rumenozelene letne vinjete veljajo do konca januarja 2021. Zaradi nekaterih protikoronskih ukrepov so se sicer v preteklih tednih pojavile pobude, da bi infrastrukturno ministrstvo podaljšalo veljavnost letošnjih vinjet, a se za to niso odločili.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je medtem za prihodnji december že napovedal uvedbo elektronskega cestninjenja za osebna vozila. DZ je novelo zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet, potrdil oktobra.

Na Darsu ob začetku prodaje novih vinjet opozarjajo, da so zaradi epidemije posamezna prodajna mesta vinjet spremenila svoj delovni čas, zato voznike prosijo, da pred nakupom vinjete preverijo delovni čas pri posameznem prodajalcu vinjet.

SAB za pocenitev vinjet

Poslanska skupina SAB-a je v DZ vložila predlog spremembe zakona o cestninjenju, s katerim želijo po besedah poslanca Andreja Rajha za četrtino poceniti vinjete za prihodnje leto.

"Vlado smo večkrat opozorili, da ljudje zaradi zaprtja države in omejitve gibanja na občine letnih vinjet, ki so jih kupili v dobri veri, niso mogli uporabljati," je v izjavi za javnost poudaril Rajh.

Po njegovih besedah sta tako minister Vrtovec kot finančni minister Andrej Šircelj obljubila, da bosta premislila o predlogu SAB-a in pristopila k reševanju težav ter ljudem prišla naproti bodisi s podaljšanjem veljavnosti letošnjih vinjet bodisi s pocenitvijo vinjet, ki bodo začele veljati prihodnje leto.

"Zato smo bili danes toliko bolj neprijetno presenečeni, ko smo bili preprosto seznanjeni z novim dejstvom, da vlada ni upoštevala danih obljub, niti ni podaljšala ali pocenila vinjet, ki se zdaj prodajajo," je dejal. Prodaja novih vinjet z letnico 2021 je namreč stekla danes.

"V SAB-u smo v zakonodajni postopek vložili predlog spremembe zakona o cestninjenju, ki vinjete, ki bodo veljale za 2021, poceni za 25 odstotkov, torej približno za čas, ko ljudje zaradi prepovedi niso mogli uporabljati letošnjih vinjet," je pojasnil.

To pravico bi vozniki po predlogu SAB-a dokazovali na dva načina – bodisi z računom nakupa vinjete bodisi s kupončkom, ki ostane po njenem lepljenju. "Upamo, da bo vlada naš predlog podprla, da bo zakon lahko veljal še pred 1. februarjem, ko bodo začele veljati nove vinjete," je sklenil.