Robert Golob je med ključnimi tremi ključnimi programskimi izhodišči izpostavil podnebno agendo, zdravstvo in zdravstveno krizo ter izzive medgeneracijskega dialoga. Foto: BoBo/Borut Živulović
Robert Golob je med ključnimi tremi ključnimi programskimi izhodišči izpostavil podnebno agendo, zdravstvo in zdravstveno krizo ter izzive medgeneracijskega dialoga. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Namenoma smo uporabili izraz, ki se mu reče gibanje, ker želimo pokazati, da nismo navadna ali klasična stranka, da smo drugačni," je v prvi izjavi po izvolitvi za predsednika Gibanja Svoboda dejal Robert Golob. Na kongresu, na katerem je torej stranka Z.dej dobila novega predsednika in tudi ime, je bila izvoljena tudi ožja ekipa vodstva stranke. Za podpredsednico je bila izbrana Urška Klakočar Zupančič, za sekretarja stranke pa Matej Arčon. Za predsednico sveta stranka po bo napovedih Goloba imenovana Mirta Koželj.

"To je ogrodje ekipe. Z današnjim dnem smo vzpostavili platformo, v katero vabimo vse, da se nam pridružijo. In verjamem, da bo ekipa v prihodnjih dneh in tednih še zrasla, ker se ljudje pridružujejo dnevno," je dejal Golob. Napovedal je, da bo imelo gibanje v marcu predvidoma volilno konvencijo in kongres. "In takrat verjamem, da bomo imeli tudi listo kandidatov za volitve. Listo bomo potrjevali z zbiranjem podpisov," je pojasnil.

Ob predsedniku gibanja je 169 delegatov  izbralo tudi ožje vodstvo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ob predsedniku gibanja je 169 delegatov izbralo tudi ožje vodstvo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Programska izhodišča po besedah Goloba ostajajo podobna, a močnejša od teh, kot jih je imela stranka Z.Dej. "Podnebna agenda je agenda, ki je meni neizmerno pri srcu. Je tista, za katero verjamem, da je najključnejša za prihodnost Slovenije in predvsem naših otrok. Zato ostaja na prvem mestu. Zagotovo pa ne moremo ubežati niti temu, da se zelo resno spoprijemamo z zdravstveno krizo, s covidom in z zdravstvom kot takim, in da naslovimo vse izzive medgeneracijskega dialoga – tako mlade kot starejše," je glavna tri programska izhodišča povzel predsednik Gibanja Svoboda.

Poleg podnebne agende, problematike zdravstva in krepljenja medgeneracijskega dialoga je kongres po besedah Goloba sicer potrdil še druga programska izhodišča, a ta tri so tista, okrog katerih nameravajo združevati podpornike in simpatizerje.

Prizadevanja za ponovno vzpostavitev vladavine prava

"Zavzemali se bomo tudi za spoštovanje, svobodo, demokracijo in za ponovno vzpostavitev vladavine prava," je napovedala podpredsednica gibanja Urška Klakočar Zupančič. Dodala je, da je njihov cilj vključujoča družba, z jasno začrtanimi mejami, kaj je dovoljeno in kaj ne. Podpredsednica gibanja je širši javnosti znana kot ljubljanska okrajna sodnica, ki je bila zaradi kritičnih zapisov na račun vlade in premierja razrešena vodenja oddelka sodišča, disciplinska komisija sodnega sveta pa jo je potem oprostila vseh obtožb.

Golob je v izjavi za medije napovedal, da se bodo v stranki udeležili sestanka s strankami KUL. V njih vidijo
Golob je v izjavi za medije napovedal, da se bodo v stranki udeležili sestanka s strankami KUL. V njih vidijo "naravnega zaveznika" je dejal, o tem, ali bi se pridružil koaliciji, pa je še prezgodaj govoriti, je navedel. Foto: BoBo/Borut Živulović

Sekretar stranke Matej Arčon, nekdanji novogoriški župan, je pojasnil, da bo njegova prva naloga pripraviti predlog ekipe, ki bo "nastopala v prvi fronti 24. aprila". "Čaka nas trdo delo, predvsem z željo dobiti čim boljše in kakovostne poslanke in poslance in vse druge kandidate," je dejal nekdanji novogoriški župan in dodal, da verjame, da bo gibanje na volitvah doseglo odličen izid.

Golob: Ne vstopam v politiko, da bi se prepiral z drugimi politiki

"Bom ekspliciten. Ljudje imajo dovolj prepiranja med politiki. Sam ne vstopam, nihče od nas ne vstopa v politiko, da bi se prepiral z drugimi politiki, kaj si mislijo o njem," je Janševe izjave, da je popravni izpit Jankovića, komentiral Golob. Dejal je, da z ekipo v politiko vstopa, ker verjame, "da je treba Slovencem in Slovenkam dati boljšo prihodnost". "Kar govorijo drugi o nas, je nepomembno. O tem naj presojajo volivci in volivke, ali jim je pomembno, kaj ljudje govorijo, ali tisto, kar bodo naredili, ker znajo to tudi dokazati," je dejal.

Potrdil je, da se bo sestanka s predstavniki KUL-a udeležil. "Seveda vidimo v strankah KUL-a našega naravnega zaveznika. Ker verjamemo, da če hočemo priti do svobode, kar je naš glavni cilj, moramo sodelovati z vsemi, ki spoštujejo iste vrednote," je dejal Golob in dodal, da si povabilo KUL-a šteje v čast. Kot je poudaril, je za špekulacije, da bi Gibanje Svoboda postalo del KUL-a, prezgodaj govoriti.

Za Odmeve je povedal, da bodo pogovori koristni v primeru, če bodo spoštljivi in v duhu sodelovanja. Voditeljica Odmevov ga je ob tem spomnila na ostrejše besede iz SD-ja, kjer so začeli spominjati na nove obraze, ki so že razočarali, pa da je lahko nekdo uspešen direktor, če vodi monopol. Golob je na to odvrnil samo, da je GEN-I večino prihodkov ustvaril na tujih trgih. Zavrnil je tudi namige Janše in drugih, da gre za "skakača namesto kraljice" in da gre za "Jankovićev poskus". K vstopu v državno politiko ga ni nihče nagovarjal, kvečjemu je za to soodgovoren kar Janša zaradi "avtoritativnega" načina vodenja države. Golob je še ponovil napoved, da ne bo sodeloval z nobeno stranko, ki sodeluje z obstoječo koalicijo.

Golobova stranka je Gibanje Svoboda

Leben na kongresu podal odstopno izjavo

Pred izbiranjem novega vodstva je Jure Leben, ki je stranko vodil od njenega nastanka maja lani, podal odstopno izjavo. "Ne zamenjujte tega s tem, da odstopam od naših temeljnih vrednot. Nikoli. Svoboda, spoštovanje, demokracija in strpnost je moj in naš, dragi člani, način življenja," je dejal Leben in kot ključni cilj izpostavil skrb za okolje in človeka. "Politika ni umetnost enega človeka in prav gotovo Stranka zelenih dejanj ni stranka enega človeka. S tem v mislih sem miren podal odstopno izjavo z mesta predsednika stranke. Moja tri dekleta, na čelu s Haio, enoletno punčko iz Sierre Leone, ki sem ji konec 2021 postal oče, me v tem trenutku potrebujejo vsaj toliko, kot ta država potrebuje Goloba," je še dejal Leben.

Robert Golob je sicer v zadnjih dneh med ključnimi vrednotami, za katere se zavzema, izpostavil kulturo vrlin in ravnovesje oziroma združevanje na videz nemogočih ciljev, kar je uspelo tudi družbi Gen-I. Kot ključno je tako poudaril prizadevanja za to, da imaš lahko hkrati najvišji BDP, najnižje cene življenja, najvišje plače državljanov in nič dolga. Pri tem je izpostavil vlaganje v prave stvari. Kot potrebno usmeritev delovanja v politiki je navedel zeleno in digitalno ter vlaganje v ljudi. Ključ pa je tudi delitev ustvarjenega, je dodal.

Med potencialnimi člani in zavezniki več imen in skupin

V zadnjih tednih se je sicer v medijih poleg nekdanjega novogoriškega župana Mateja Arčona, ki je zasedel mesto sekretarja stranke, med morebitnimi Golobovimi politični sopotniki omenjalo več imen. Med drugimi lani razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, pa tudi nepovezana poslanca Janja Sluga in Jurij Lep. Kot je v pogovoru za N1 v torek navedel Golob, pričakuje, da se bosta Sluga in Lep udeležila kongresa, potrdil pa je tudi, da sta že vstopila v stranko.

Sorodna novica Ima Golob že dva poslanca? Bogovič: Povežimo Slovenijo je odgovor na delitve.

Sluga je pa je pred kongresom pojasnila, da sta se s kolegom poslancem Jurijem Lepom "pridružila projektu, ki je popolnoma drugačen od vseh, ki v tem trenutku obstajajo". Hkrati menita, da je prav ta projekt tisto, kar razklana in polarizirana Slovenija v tem trenutku potrebuje. Po besedah Sluge vodjo projekta ocenjujeta tudi kot dobrega kandidata za predsednika vlade, z vsemi kompetencami, ki jih posameznik potrebuje za takšno funkcijo.

Golob je sicer še pojasnil, da že zdaj sodeluje s štirimi med seboj nepovezanimi skupinami, ki bodo po kongresu začele pripravljati skupni usklajen program. V preteklih tednih se je Golob sešel tudi s predsedniki strank KUL-a, ti so nanj v ponedeljek naslovili vabilo, naj se jim prihodnji teden pridruži na rednem tedenskem sestanku. Na morebitno povezovanje z Golobom pa računata tudi LIDE pod vodstvom Igorja Zorčiča in DeSUS, ki se sicer že dogovarjata o skupni kandidatni listi za volitve v DZ.

Janša: Potem ko ni uspelo kraljici, poskušajo s skakačem

Predsednik vlade Janez Janša je napovedan vstop Roberta Goloba v politiko komentiral ob robu vladnega obiska v Posavju. Po basni o sokolu, s katero je Golobov vstop v politiko komentiral na Twitterju, je tokrat postregel z drugačno prispodobo. "Po mojem mnenju gre bolj za popravni izpit Zorana Jankovića. Če uporabim besede, ki jih je uporabil prav gospod Golob – potem ko ni uspelo kraljici, poskušajo s skakačem," je dejal Janša.

Medtem je gospodarski minister Zdravko Počivalšek Golobu čestital za odločitev o vstopu v politiko. "Želim, da bo s svojo stranko na političnem področju uspešen," je dejal za Televizijo Slovenija.

Golob na čelo Z.deja