Filip Dobranić z inštituta Danes je nov dan. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Filip Dobranić z inštituta Danes je nov dan. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Posamezniki lahko v Volitvomatu z odgovarjanjem na vprašanja izrazijo svoje stališče do 41 zahtev, na koncu pa prejmejo rezultat, ki jim pokaže, v kolikšni meri se njihova politična prepričanja skladajo s stališči strank oziroma katera stranka je na vprašanja največkrat odgovorila enako. Ko posameznik izpolni anketo, si lahko ogleda tudi obrazložitve odgovorov, ki so jih napisale same stranke, je na novinarski konferenci pojasnil Filip Dobranić z inštituta Danes je nov dan.

K sodelovanju so v civilni iniciativi Glas ljudstva povabili 68 strank, a jih je na njihova vprašanja odgovorilo le 11. Na spletni strani civilne iniciative Glas ljudstva so trenutno dostopna stališča in obljube devetih: stranke SD, SAB, LMŠ, Levica, DeSUS, Gibanje Svoboda, Dobra država, Vesna in Piratske stranke. Za preostale politične stranke, ki se niso odločile sodelovati pri projektu, Volitvomat ne more ugotoviti, ali z njimi uporabniki spletnega orodja delijo podobna prepričanja.

Razbijanje mita, da so vse politične stranke iste

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Direktorica Umanotere Gaja Brecelj je povedala, da želijo s projektom razbiti mit, da so vse stranke iste, in da lahko prek spletnega orodja vsak volivec med strankami najde tisto, ki mu je najbolj vrednostno blizu. V sklopu projekta bodo 19. marca začeli potujoči festival demokracije Mi bomo odločali: Gremo volit!, na katerem bodo obiskali 12 krajev po Sloveniji. Mlade želijo spodbujati k udeležbi na volitvah z dogodkom Volitve? A to se še hod?, na katerem bodo 23. marca v Hiši Evropske unije v obliki delavnice mladim predstavljali volitve in njihov pomen.

Jaša Jenull iz Protestne ljudske skupščine je ob tem pozval na udeležbo dogodka na Trgu republike 15. aprila, kjer bodo posamezniki lahko postavili vprašanja predstavnikom političnih strank. Jenull je poudaril, da bodo na dogodek povabljeni predstavniki vseh strank, njihova udeležba pa bo po njegovem mnenju pokazala njihovo pripravljenost na soočenje z ljudmi.