Toča je v vsej občini poškodovala več kot 700 zasebnih stavb. Foto: BoBo
Toča je v vsej občini poškodovala več kot 700 zasebnih stavb. Foto: BoBo
V Črnomlju za 18 milijonov evrov škode
Petkova katastrofa v Črnomlju

Po podatkih črnomaljske občine je škoda na stanovanjskih objektih presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih znaša skoraj štiri milijone in na industrijskih 6,5 milijona evrov. Škoda na javnih zavodih znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Na devetih objektih kulturne dediščine je nastalo za 100.000 evrov, na kmetijskih posevkih in trajnih nasadih pa za nekaj manj kot 330.000 evrov škode.

Intervencijski stroški so dosegli 330.000 evrov. Skupaj je toča poškodovala več kot 1.000 različnih objektov in številna vozila na prostem. Na srečo toča ni nikogar poškodovala. V najbolj prizadetih delih občine je padala toča z ledenimi zrni premera tudi do 12 centimetrov.

Precej škode na gospodarstvu

Kot primer je županja navedla družbo Adria Dom, kjer naj bi skupna škoda presegla dva milijona evrov, a celovite cenitve niti še niso opravili. Toča je namreč v Adrii Domu poškodovala streho, nekaj notranje stavbne infrastrukture, sončno elektrarno in že izdelane mobilne hiške na prostem. Okrnila je tudi tamkajšnjo proizvodnjo. Toča je prizadela tudi črnomaljsko poslovno cono s podjetji Akrapovič, Polycom in Livar ter celo vrsto manjših podjetij in trgovin. V vseh podjetjih je sicer proizvodnja vnovič že stekla, nekatera pa so jo morala prilagoditi stanju in sanaciji.

Potrebna bo državna pomoč
Toča, ki je padala približno 15 minut, je prizadela 24 naselij v občini in del mesta Črnomelj. Pas v dolžini približno 10 kilometrov in širok tri kilometre je prizadel črnomaljske vasi od Zapudja do Petrove vasi.

Ob navedbi škode je županja Mojca Čemas Stjepanovič opozorila, da bo za odpravo posledic potrebna intervencijska državna pomoč in rebalans občinskega proračuna.

Veliko delo gasilcev in prostovoljcev
Po podatkih poveljnika črnomaljske civilne zaščite Jožeta Weissa so med dozdajšnjim posredovanjem opravili 16.648 ur prostovoljnega dela. Nabavili so 30 ton pokrivne folije, kar predstavlja 18 hektarjev ali 180.000 kvadratnih metrov.

Kupili so nekaj manj kot 650 kilogramov žebljev, 20 kubičnih metrov lesa, dobrih 11.100 litrov goriva. Izdali so nekaj manj kot 2.200 obrokov hrane in nekaj več kot 27.000 plastenk s pitno vodo.

Po podatkih gasilcev je teh sodelovalo nekaj manj kot 2.000. Gasilci so posebej opozorili na nevarnost samovžiga premočenega sena, ki jim zdaj povzroča največ skrbi. Nekaj v toči poškodovanih objektov pa je ostalo še nepokritih in nesaniranih, so dodali.

Črnomaljski svetniki so po seznanitvi s poledicami neurja s točo soglasno potrdili poročilo o povzročeni škodi. Civilni zaščiti in gasilcem so se zahvalili za nesebično pomoč. Nekateri so opozorili na po njihovem mnenju nezadostno obveščanje o prihodu hude ure in na potrebo po uvedbi zaščite proti toči.

Tokratno sejnino so namenili za gasilsko opremo črnomaljskih gasilcev. Izrazili so tudi bojazen ob morebitnih prihodnjih nevihtah in željo po čim hitrejši državni pomoči.

Odpravljanje posledic petkovega neurja in ocenjevanje škode bodo nadaljevali še prihodnje dni, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Petkovo neurje s točo je sicer prizadelo tudi del sosednje Občine Semič, kjer je ta povzročila neprimerno manj škode. Po prvi oceni naj bi bilo škode na objektih za okoli 70.000 evrov, stroške intervencije gasilcev pa so ocenili na 90.000 evrov, so sporočili iz Občine Semič.

V Črnomlju za 18 milijonov evrov škode
Petkova katastrofa v Črnomlju