Za odgovore na anketna vprašanja stranka SDS ponuja električni skiro ali knjižno nagrado. Foto: Televizija Slovenija
Za odgovore na anketna vprašanja stranka SDS ponuja električni skiro ali knjižno nagrado. Foto: Televizija Slovenija

Po obsežni plakatni kampanji med velikonočnimi prazniki je stranka SDS tokrat med slovenska gospodinjstva razposlala anketni vprašalnik o delovanju sodstva, tožilstva, medijev. V stranki ponujajo sodelovanje za skupno dobro in nagrade, pričakujejo pa donacije in osebne podatke. Gre za klasičen marketinški pristop, ocenjuje odgovorni urednik portala Domovina.je Rok Čakš. "Tu gre predvsem za ustvarjanje potencialne volilne baze – informacijske baze, iz katere potem na različne načine nagovarjajo volivce. Kot vidimo, zbirajo podatke o domačem naslovu," je dejal Čakš.

A da je izvajanje takšne ankete s sugestivnimi vprašanji, denimo o delovanju sodstva in tožilstva, v nasprotju z vsemi merili raziskovanja javnega mnenja, je ostra direktorica inštituta Mediana Janja Božič Marolt. "Dejstvo je, da kakršni koli odgovori že bodo pridobljeni, so prej za v smeti kot za objektivno podporo za sprejemanje odločitev, ki bi kakor koli vplivale na sedanjo in bodočo politiko ravnanja v Sloveniji," je povedala Božič Maroltova. Kot še posebej zaskrbljujoče in žaljivo ocenjuje tudi vprašanje SDS-a glede delovanja medijev. Denimo – kako sta, kot se izrazijo, TV dvojčici POP TV in RTV Slovenija v času epidemije poročali: v podporo vladi, nepristransko ali pristransko.

"Mediji nismo PR-služba vlade"

"Mislim, da smo se na obeh televizijah v času, ko je epidemija izbruhnila, obnašali zelo odgovorno. Predvsem smo informirali naše gledalke in gledalce o tem, kaj to pomeni, kakšni so zaščitni ukrepi," je za TV Slovenija povedala Tjaša Slokar Kos, odgovorna urednica informativnega programa POP TV-ja.

"V informativnem programu TV Slovenija smo v prvi polovici tega leta predvsem zaradi epidemije ustvarili za 700 ur programa več, kot smo ga načrtovali. Ampak mediji nismo PR-služba vlade,"' je povedala Manica Janežič Ambrožič, odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija.

In RTV Slovenija ni samo informativni program, ki je v času epidemije dosegal rekordno gledanost. "Nacionalna televizija je seveda mnogo več, ampak je tudi informativni program in ta služi javnosti, služi demokraciji in prav je, da tako tudi ostane," je prepričana Manica Janežič Ambrožič. Za odgovore na anketna vprašanja stranka SDS sicer ponuja električni skiro ali knjižno nagrado.

SDS gospodinjstvom razposlal vprašalnik