Ne bo več tako, kot je bilo. Foto: Policija
Ne bo več tako, kot je bilo. Foto: Policija
Foto: Policija
Foto: Policija

Policija je na novinarski konferenci predstavila statistiko o pirotehniki. Lani so na ravni države zaznali 104 kršitve zakona o uporabi pirotehnike, kar je 20 več od povprečja zadnjih petih let, in sedem poškodb zaradi uporabe pirotehnike. V petih primerih so se poškodovali mladoletniki, v dveh odrasla človeka. Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, pri njih so se pojavile opekline in odrgnine. Pri odraslih so policisti v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov. V drugem primeru je šlo za lažje poškodbe.

Leta 2020 zaradi prepovedi javnih zbiranj slovenska policija ni zaznala nobene telesne poškodbe zaradi uporabe pirotehnike, lani pa so jih zaznali sedem.

V letu 2021 so policisti zasegli 12.500 kosov pirotehničnih izdelkov, leto prej pa 4000.

Zgodba Martina Bučarja: poti nazaj ni več

Martinu Bučarju, danes 20-letniku z območja Šentjurja, je poškodba s pirotehniko zaznamovala življenje. Javno je delil svojo zgodbo, ki sega v decembrski večer leta 2016. Takrat je prižgal petardo, ki ni bila običajna, saj je vsebovala kar 75 gramov smodnika. Spomni se le tega, da je močno počilo, nato je sledila agonija: operacije, pregledi, rehabilitacija. V pol leta je dobil bionske roke, ki jih je vesel, vendar pravi, da to vendarle niso roke, s katerimi se je rodil. Ostale so tudi večne težave z vidom in sluhom. Sam pravi, da je ostal do smrti zaznamovan zaradi petih minut sreče, pa tudi, da je ob vsem, kar je slišal o poškodbah, vedno mislil, da se njemu to ne more zgoditi, a se mu je. Poti nazaj ni več. Zato je poudaril, naj se vsak zaveda, da se poškodbe lahko zgodijo tudi njemu. Vse, mlade in tudi starejše, je pozval, naj ne mečejo petard, saj se to, kar se je zgodilo njemu, lahko zgodi vsakomur.

Foto: Policija
Foto: Policija
Na ravni države potekajo preventivna izobraževanja o varni uporabi pirotehnike. Foto: Policija
Na ravni države potekajo preventivna izobraževanja o varni uporabi pirotehnike. Foto: Policija

Vsi pirotehnični izdelki morajo vsebovati navodila o pravilnem ravnanju, je na konferenci povedal celjski policijski inšpektor Boštjan Kavc. Globa za prekršek pri uporabi pirotehnike znaša od 400 do 1200 evrov, če se zgodi poškodba, policija dogodek obravnava kot kaznivo dejanje.

Pri nas je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena.

Zdravnik v celjski bolnišnici Andrej Strahovnik je povedal, da se je število telesnih poškodb, izzvanih z uporabo pirotehnike, v zadnjih letih zmanjšalo. Najpogosteje se poškodujejo ljudje v starosti od 21 do 30 let. Najpogostejše so poškodbe rok, obraza, oči, sluha in trupa.

Policisti pred prazniki opozarjajo tudi lastnike domačih živali, naj bodo te za zaprtimi vrati. Uporaba pirotehničnih izdelkov namreč povzroča hrup, kar je za živali zelo stresno.

NEKAJ POUDARKOV IZ ZAKONODAJE

1. Pirotehničnih izdelkov posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od:

- 14 let za kategorijo F1,
- 16 let za kategorijo F2,
- 18 let za kategorije P1 (pirotehnični izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost) in T1 pirotehnični izdelki za uporabo na odru, ki predstavljajo majhno nevarnost).

2. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1, kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice, ni dovoljena mlajšim od 14 let. Prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije, kot so rakete, rimske svečke, pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko mlajši od 14 oziroma 16 let uporabljajo le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.
3. Uporaba fontan in baterij kategorije F3 je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let. Prav tako so tudi pirotehnični izdelki kategorije P1 dovoljeni le polnoletnim osebam.
4. Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja (na omejenih mestih: izven strnjenih naselij, prepoved v okolici bolnišnic, na javnih prireditvah ...).
5. Izdelkov kategorije P 1, T 1 in baterij ter kombinacij kategorije 3 do 1000 gramov neto mase eksplozivnih snovi in fontan kategorije 3 do 750 gramov neto mase eksplozivnih snovi ni dovoljeno prodajati osebam, mlajšim od 18 let.
Previdno pri uporabi pirotehnike