Sporne maske iz papirnatih prtičkov in kuhinjske elastike so dobile številne občine po državi. Foto: MMC RTV SLO
Sporne maske iz papirnatih prtičkov in kuhinjske elastike so dobile številne občine po državi. Foto: MMC RTV SLO

"Štirislojna maska iz papirnate serviete in dveh gospodinjskih gumic ... Štab jih bo vseh 2300 poslal nazaj. Naše pralne maske so vesoljska tehnologija," se je včeraj na družbenih omrežjih odzval dravograjski podžupan Tone Preksavec.

Po poročanju portala 24 ur bo država za nabavo takšnih mask plačala 860 tisočakov oziroma od 76 do 80 centov za masko. Za primerjavo: cena troslojne kirurške maske je pred epidemijo znašala od dveh do pet centov. Danes v povprečju stanejo okoli 60 centov.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na Twitterju navedel, da so maske prestale "strokovno preverjanje materiala na UKC Ljubljana", kar pa so tam, tudi prek Twitterja, zanikali.

Podjetji Korez-Sorting group in Zaščita Lukač o kakovosti mask ne dvomita. Nismo vojni dobičkarji, pravi solastnica podjetja Zaščita Lukač, Milena Lukač. V ceno maske je všteto delo, surovine so se podražile. O tem, kakšen bo dobiček podjetja iz naslova prodaje mask, pa še ne želi govoriti: "S to potezo smo rešili svoje podjetje, sedem zaposlenih in svoje družine."

Maske obeh podjetij so iz airlaida. Na UKC-ju Ljubljana pravijo, da je material ustrezen za zaščito splošne populacije, ni pa primeren za uporabo v zdravstvu. Maske podjetja Korez-Sorting group se pritrjuje z navadnimi elastikami – zato so po mnenju nekaterih tudi zelo neudobne. Naše maske imajo kakovostnejšo elastiko in so udobne, pravi Milena Lukač: "Naša maska ima našito elastiko in je narejena kakovostno."

Z zavoda za blagovne rezerve so nam sporočili, da so bile maske naročene zgolj za uporabo v nemedicinske namene. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je včeraj na Twitterju zapisal, da so maske iz preverjenega materiala. "Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek", pa so po njegovem mnenju zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask.

860.000 evrov za papirnate maske

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.