64 poslancev bo v tem sklicu zapustilo DZ, 34 pa jih bo zaprosilo za nadomestilo. Foto: DZ/Martina Čuk
64 poslancev bo v tem sklicu zapustilo DZ, 34 pa jih bo zaprosilo za nadomestilo. Foto: DZ/Martina Čuk

V dozdajšnjih državnozborskih mandatih je to najmanj zahtevkov. In to čeprav je tokrat iz parlamenta izpadlo največ dozdajšnjih poslancev. Plačno nadomestilo za nekdanje poslance znaša 80 odstotkov zadnje plače. To je približno 3.000 evrov bruto na mesec.
Posameznik ga lahko prejema od šest do največ 18 mesecev, odvisno od števila poslanskih mandatov. Nekdanji poslanec Socialnih demokratov Samo Bevk, ki je bil v klopeh državnega zbora od 1996, bo nadomestilo, denimo, lahko prejemal 12 mesecev.

Največ prošenj iz PS-ja in SDS-a
Med nekdanjimi poslanci, ki želijo izkoristiti nadomestilo, jih je največ - in sicer osem - iz Pozitivne Slovenije. Sledi SDS, od koder je prišlo sedem prošenj. Nekdanji poslanec SDS-a Dragutin Mate pojasnjuje, da je za nadomestilo zaprosil, ker se ne more vrniti na ministrstvo za obrambo, kjer je služboval 17 let. Zaradi tega je z ministrstvom tudi v sodnem sporu.
Prošnjo za nadomestilo plače sta oddala tudi podpredsednika SDS-a Zvone Černač in Alenka Jeraj. Zanj se prav tako poteguje Renata Brunskole, nekdanja poslanka Pozitivne Slovenije, še predtem pa županja Metlike.

Dve izpadli poslanki DeSUS-a nista zaprosili za nadomestilo. Medtem ko želijo to možnost izkoristiti trije nekdanji poslanci Državljanske liste. Med njimi je tudi Rihard Braniselj, čeprav ima v lasti odvetniško pisarno. Po njegovem pojasnilu sodeč, je družba trenutno še v mirovanju. Aktiviral jo bo v prihodnjih tednih, saj so se sodne počitnice šele končale. Braniselj zato ne namerava izkoristiti celotnega nadomestila.

O tem, ali bo 34 nekdanjih poslancev prejelo plačno nadomestilo, bo v kratkem odločala mandatno-volilna komisija državnega zbora. To pravico so doslej odrekli le izjemoma.