Vladimir Prebilič je bil svetovalec Boruta Pahorja, ko je bil ta predsednik SD-ja, pozneje pa tudi predsednika republike Danila Türka. Foto: TV Slovenija
Vladimir Prebilič je bil svetovalec Boruta Pahorja, ko je bil ta predsednik SD-ja, pozneje pa tudi predsednika republike Danila Türka. Foto: TV Slovenija

Kočevsko občino Vladimir Prebilič kot župan vodi že tretji mandat. Je tudi eden od pobudnikov Kluba neodvisnih županj in županov, ustanovljenega v začetku leta. Kočevski župan je namreč januarja k ustanovitvi povabil vse županje in župane, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali kot neodvisni kandidati in brez neposredne podpore političnih strank.

Najprej so razmišljali, da bi se podali na državnozborske volitve, a se za to niso odločili. So pa napovedali, da se bodo aktivno vključili v predsedniške in lokalne volitve. O predsedniški kandidaturi je Prebilič razmišljal že takrat, a je ob tem ocenil, da je ta smiselna le ob širši podpori, ki presega okvirje posameznih političnih strank.

Prebilič sicer ni novinec na ravni državne politike, med letoma 2006 in 2008 je bil namreč osebni svetovalec takratnega predsednika SD-ja Boruta Pahorja za področje notranjih zadev, med letoma 2008 in 2011 pa svetovalec predsednika republike Danila Türka za področje domoljubja in veteranskih organizacij, izhaja iz spletne strani občine Kočevje.

Doktoriral je na področju obramboslovja, med letom 2007 in 2011 je bil tudi predstojnik katedre za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Trenutno ob funkciji nepoklicnega župana opravlja delo izrednega profesorja.

Svojo kandidaturo za predsednika republike bo Prebilič prihodnji teden predstavil na novinarski konferenci.

Kandidaturo doslej že napovedale tri kandidatke in en kandidat

Kandidaturo je v preteklih tednih naznanilo že nekaj kandidatov, v boj se tako za zdaj podajajo podpredsednica največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda Marta Kos, odvetnica Nataša Pirc Musar, psihoanalitičarka Nina Krajnik in Gregor Bezenšek ml., glasbenik z umetniškim imenom SoulGreg Artist.

Premisleki o kandidatih tečejo tudi v drugih parlamentarnih strankah, po pričakovanjih bosta v ogenj svojega kandidata poslala vsaj še koalicijski SD in opozicijski SDS.

V predsedniško tekmo tudi Vladimir Prebilič