Foto: Radio Koper/Alan Radin
Foto: Radio Koper/Alan Radin

Do petka bo na počitnicah 85.684 učenk in učencev ter 34.970 dijakinj in dijakov z območja vzhodne in jugovzhodne Slovenije – Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske statistične regije.

Številne dejavnosti, ki se jih bodo otroci lahko udeležili med počitnicami, so pripravili pri Društvu zveze prijateljev mladine (ZPM) Maribor. Med drugim bodo organizirali delavnice, v okviru katerih bodo lahko slikali, risali in oblikovali živali, naučili pa se bodo tudi, kako se živali znajdejo pozimi. Organizirali pa bodo tudi drsanje, doživljajsko igrišče in sredni izlet, v okviru katerega bodo otroci lahko obiskali termalni park Thermana.

Medtem bo Športna zveza Celje vsem mladim omogočila brezplačno udeležbo v različnih športnih aktivnostih, ki se bodo odvijale na celjskih športnih objektih. Udeležili se bodo lahko kegljanja, plavanja, drsanja, športnega plezanja, igranja badmintona in namiznega tenisa.

Za pestro dogajanje bo poskrbljeno tudi na Rogli, kjer poleg smučanja in teka na smučeh ponujajo tudi dejavnosti za tiste, ki ne smučajo. Na Rogli imajo namreč tudi adrenalinsko sankališče Zlodejevo in otroški snežni park, ponujajo se možnosti pohodov in krpljanja, dodano vrednost predstavljata tudi povezava Rogle s termalnim zdraviliščem Terme Zreče in s potjo med krošnjami dreves.

Štiri nesreče s hudimi poškodbami

Na mariborski policijski upravi so ob začetku zimskih počitnic v vzhodnem delu Slovenije smučarje znova pozvali k strpnemu, varnemu in odgovornemu smučanju v skladu z mednarodnimi pravili FIS-a in navodili o varnosti na smučiščih.

V tej zimi so samo na območju Policijske uprave Maribor obravnavali že štiri poškodbe smučarjev s hujšimi posledicami. Policist smučar Tadej Čufar je na smučišču Trije kralji nad Slovensko Bistrico povedal, da je bil v dveh primerih poškodovan otrok, v dveh pa odrasel smučar. Sam kot policist sicer prihaja z bistriške policijske postaje, kjer ob omenjenem smučišču skrbijo še za del smučišča na Rogli, in sicer na Jurgovem.

Vsi poškodovani smučarji so se zimskim radostim predajali na urejenih progah, so pa bili policisti nedavno opozorjeni tudi o nesreči mladoletne osebe med sankanjem na zasebnem zemljišču, kjer je prav tako prišlo do hujše poškodbe. Na mariborski policijski upravi je za varnost na tamkajšnjih smučiščih usposobljenih 21 policistov smučarjev.

Policisti so po Čufarjevih besedah v smučarskih centrih prisotni po potrebi, pogosteje pa v času večjega obiska, kakršnega bodo smučišča imela tudi v času šolskih počitnic naslednja dva tedna. Ker bo v tem času na progah zagotovo več obiskovalcev, jih pozivajo k odgovornemu obnašanju.

"Paziti moramo na hitrost in zgoščenost smučarjev na progah, zavedati se moramo svojega smučarskega znanja in pripravljenosti. Otroci do 14. leta morajo na glavi obvezno nositi čelado, odraslim pa to vsekakor priporočamo, saj lahko hitro pride do poškodb glave," je dejal Čufar.

Policisti preverjajo tudi alkoholiziranost smučarjev

Ob tem pa je opozoril tudi na to, da naj smučarji pred ali med smučanjem ne uživajo alkohola. Ena od nalog policistov na smučiščih je namreč tudi nadzor alkoholiziranosti ali prisotnosti psihoaktivnih snovi oziroma drog, prav tako se odzovejo na morebitne kršitve javnega reda.

Po njegovih besedah smuka pod vplivom alkohola ni zelo pogost pojav, saj se smučarji zavedajo, da lahko pride do samopoškodb ali celo do poškodb drugih udeležencev. "Prav tako se morajo zavedati, da se morajo po smuki običajno z avtomobilom še varno vrniti domov," je dejal. Kot je pojasnil, je kazen za prisotnost več kot 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka 400 evrov.

Policisti obravnavajo le nesreče, v katerih prihaja do hujših telesnih poškodb, sicer pa imajo za zagotovitev reda in varnosti na smučiščih pristojnosti nadzorniki, ki jih zagotavlja upravljavec smučarskega centra.

Največkrat se nesreče po izkušnjah policista dogajajo zaradi neizkušenosti smučarjev, ki se podajo na za njih prezahtevno progo, kjer pa je zaradi večje strmine temu ustrezno večja tudi hitrost in posledično težje ustavljanje. Lahko pa se nesreča zgodi tudi zaradi objestnosti in divjanja po progi, je še dodal.

Za vožnjo zunaj urejenih prog posebne kazni niso predvidene, saj smučarji to počnejo na lastno odgovornost, kar jim policisti odsvetujejo.

Šolarji iz preostalih delov Slovenije na počitnice prihodnji teden

Zimske počitnice za učenke in učence z območja Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel pa bodo od 6. do 10. februarja. Takrat bo na počitnicah 108.961 učenk in učencev ter 42.813 dijakinj in dijakov.

Ker bo med temi počitnicami 8. februarja državni praznik Prešernov dan, bodo imeli učenke in učenci ter dijakinje in dijaki s tega območja prost tudi 26. april.

Nordijsko svetovno prvenstvo v Planici, zaradi katerega se slovenski učenci in dijaki letos na zimske počitnice odpravljajo prej kot po navadi, bo potekalo od 22. februarja do 5. marca.

Previdno na smučiščih