Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glede pakta o migracijah in azilu sta Svet EU-ja in Evropski parlament politični dogovor dosegla konec decembra, kako bo ta prelit v zakonsko besedilo, pa je še vprašanje. Največji dosežek je zagotovo poenotenje na področju učinkovitejših azilnih postopkov.

Pakt namreč, kot je ob njegovi potrditvi povedal slovenski notranji minister Boštjan Poklukar, predvideva azilne postopke, ki bodo potekali že na samih mejah in bo obvezen v vseh državah članicah, ki imajo zunanjo mejo EU-ja.

Sorodna novica Slovenija bi morala v okviru migracijske solidarnosti sprejeti 126 ljudi

"Na ta način bodo seveda razbremenjeni azilni in sprejemni sistemi, po drugi strani bodo osebe, ki do zaščite niso upravičene, hitreje vključene v postopek vračanja v izvorno ali tranzitno državo," je pojasnil notranji minister.

Pomemben vidik pakta pa je tudi solidarnostni. Na letni ravni se na evropski ravni namreč predvideva okoli 30.000 premestitev prebežnikov, kar bi ob upoštevanju tako imenovanega razdelitvenega ključa za Slovenijo pomenilo 126 oseb.

Za vsakega premeščenega prebežnika bi država iz evropskega sklada dobila 10.000 evrov, ima pa tudi možnost alternative. "Če se država ne odloči za premestitve, bi seveda morala prispevati 22.000 evrov na osebo, kar za Slovenijo pomeni 2,8 milijona letno," je dejal Poklukar.

Slabo prelitje političnega dogovora v evropsko zakonodajo pa bo močno vplivalo na evropsko politiko in razmerje političnih strank. Zaradi ilegalnih migracij smo namreč že danes priča pojavu, ko se morajo desni politiki na volitvah soočati s še bolj skrajno desnimi politiki.