CSD-je še pripravljajo z novim informacijskim sistemom, ki jim bo omogočil podrobnejše preverjanje gmotnega stanja prosilcev. Foto: MMC RTV SLO
CSD-je še pripravljajo z novim informacijskim sistemom, ki jim bo omogočil podrobnejše preverjanje gmotnega stanja prosilcev. Foto: MMC RTV SLO

Vloge za pravice iz javnih sredstev, oddane decembra, bodo tako obravnavali že po spremenjeni zakonodaji. Med zakonskimi spremembami, ki zadevajo upoštevanje prihodkov in premoženja, na ministrstvu za delo izpostavljajo upoštevanje realnejšega gmotnega položaja vlagatelja kot doslej. V dohodek družine se po novem ne šteje celoten otroški dodatek, ugodnejši pa je tudi način upoštevanja dohodka od študentskega dela.

Z novim letom sta stopili v veljavo tudi pravica do izredne denarne socialne pomoči za kritje stroškov pogreba (nekdanja pogrebnina) in pravica do enkratne izredne denarne socialne pomoči po smrti družinskega člana (posmrtnina).

Do pogrebnine v višini 530 evrov je po novem upravičena samska oseba, ki poskrbi za pogreb in katere dohodki so nižji od praga tveganja revščine, torej nižji od 606 evrov, ali družina, katere dohodki ne presegajo praga tveganja revščine za družino, ki je 909 evrov.

Posmrtnina pa je namenjena finančni pomoči svojcem umrlega, ki so upravičeni do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, in sicer v enkratnem znesku 265,22 evra. Pri odmeri pogrebnine in posmrtnine se med dohodke ne štejejo denarna socialna pomoč, varstveni dodatek in otroški dodatek, nobena od obeh pomoči se tudi ne upošteva pri dedovanju.

Bolj strogo preverjanje premoženjskih meril
Spremembe pa se bodo v polnosti uveljavile 1. septembra letos. Centri za socialno delo bodo tako izdali novo odločbo, če bo npr. nekdo v družini izgubil službo in začel prejemati denarno nadomestilo, če bo namesto plače začel prejemati pokojnino ali če bo s službe za polni delovni čas prešel na službo za krajši delovni čas. Pri vlagateljih bodo upoštevali tekoče dohodke in ne dohodkov iz preteklega leta. Spremembe socialne zakonodaje bodo proračun stale okoli 10 milijonov evrov.