Pravosodni minister Goran Klemenčič je podal zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka proti državnemu pravobranilcu Lucijanu Bembiču. Foto: BoBo
Pravosodni minister Goran Klemenčič je podal zahtevo za uvedbo disciplinskega postopka proti državnemu pravobranilcu Lucijanu Bembiču. Foto: BoBo

Pravosodni minister Goran Klemenčič je zoper Bembiča hotel sprožiti disciplinski postopek zaradi fiaska s tožbo zoper sklep evropske komisije. Le-ta je Sloveniji naložila, da mora vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož, zato je vlada državnemu pravobranilstvu naložila, naj sproži ničnostno tožbo zoper ta sklep. Pravobranilstvo je imelo za to na voljo dva meseca časa, a je tožbo oddalo dva dni prepozno, zato jo je sodišče zavrglo.

Klemenčič je zato disciplinskemu tožilcu podal zahtevo za disciplinski postopek proti Bembiču, kmetijski minister Dejan Židan pa je sprožil disciplinske postopke zoper štiri uslužbence agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. A disciplinska tožilka, kot poroča Radio Slovenija, zahteve za disciplinski postopek zoper Bembiča ni podala, saj "zakon o državnem pravobranilstvu med drugim ne določa, po katerem postopku se vodi disciplinski postopek".

Ministrstvo: Pravobranilci morajo odgovarjati
Državno pravobranilstvo pa ni prepričalo ministrstva za pravosodje, kjer so prepričani, da izrecna pravna podlaga za disciplinski postopek obstaja v 63. členu zakona o pravobranilstvu in se je v preteklosti že uporabljal, tudi takrat, ko je bil Bembič generalni državni tožilec. Za ministrstvo je povsem nesprejemljiva trditev, da za državne pravobranilce ni mogoče ugotavljati delovnopravne odgovornosti.

Ministrstvo bo zato ocenilo pravne možnosti, da vendarle pride do ugotavljanja odgovornosti, zlasti zaradi finančnih posledic, ki jih Slovenija trpi zaradi opustitve dolžnega ravnanja državnega pravobranilca.