Furs želi k oddaji vloge za vzdrževane člane uporabnike spodbuditi z rimami. Foto: Furs
Furs želi k oddaji vloge za vzdrževane člane uporabnike spodbuditi z rimami. Foto: Furs

Zavezanci za dohodnino oziroma vse fizične osebe, ki lani med letom niso uveljavljale posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo podatke spremeniti, imajo le še danes čas za oddajo vloge na papirnem obrazcu.

Zavezanec lahko vlogo odda osebno ali po pošti na pristojni finančni urad, še preprosteje in hitreje pa lahko to stori po elektronski poti, poudarjajo na Finančni upravi RS, kjer bodo elektronske vloge sprejemali še vse do 20. februarja.

Oddaja vloge prek aplikacije za pametne telefone

Že doslej so imeli zavezanci možnost oddaje vloge prek portala eDavki, letos prvič pa imajo na voljo oddajo vloge tudi prek aplikacije za pametne telefone. Prednost uporabe aplikacije je tudi v tem, da uporabniku ponudi predhodno izpolnjen obrazec s podatki iz zavezančeve zadnje vložene vloge. Tudi za oddajo vloge prek mobilne aplikacije imajo zavezanci čas do 20. februarja.

Obdelava elektronskih vlog bo preprostejša in hitrejša, zato bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine prejeli vračilo dohodnine na svoj bančni račun 13 dni prej, kot je zakonsko določen rok.

Kdo so vzdrževani člani?

Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta starosti oziroma otroci do 26. leta, če nadaljujejo šolanje in ob tem niso zaposleni. Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev. V primeru, da olajšavo uveljavljata oba starša, si morata čas razdeliti tako, da njegova vsota ne preseže 12 mesecev, torej da olajšavo uveljavljata npr. vsak po 6 mesecev. Na spletni strani Fursa ob tem še dodajajo, da je običajno koristno, če olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima višjo plačo.

Vzdrževani člani so lahko tudi zakonski partnerji in starši zavezanca, če izpolnjujejo posebne pogoje. Najpreprosteje je sicer, da vzdrževane člane zavezanci za dohodnino uveljavljajo že med letom pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni.