Volivke in volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti referenduma o zakonu malem delu, lahko še danes predčasno glasujejo. Foto: MMC RTV SLO
Volivke in volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti referenduma o zakonu malem delu, lahko še danes predčasno glasujejo. Foto: MMC RTV SLO
Volilna kampanja so vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. Foto: MMC RTV SLO/Katja Pirnat

Predčasno glasovanje je mogoče še danes med 9. do 17. uro na sedežih vseh upravnih enot. Volivec lahko glasuje samo na tistem volišču oziroma upravni enoti, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče. Na volišču bodo morali volivci podpisati zahtevo, da želijo predčasno glasovati.

Prijave za volitve na domu, volišču OMNIA
Izteka pa se tudi rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih, imenovanih OMNIA. Prijaviti se je mogoče tudi za glasovanje na domu, če volivec zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne bo mogel priti na volišče. V nedeljo ga bo tako na domu obiskal t. i. leteči odbor.

Tudi pri referendumu o malem delu so vse okrajne volilne komisije določile najmanj eno redno volišče, ki je dostopno invalidom. Na posameznih voliščih pa se bo lahko glasovalo tudi z elektronsko glasovalno napravo. Volivci - invalidi, ki bi ocenili, da jim njihovo "domače" volišče ni dostopno, lahko še danes vložijo zahtevo za glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom.

V petek ponoči se začenja volilni molk
Le slaba dva dneva pa še ostajata za predstavitve stališč v okviru predvolilne kampanje. V petek opolnoči se mora končati volilna kampanja za izvedbo zakonodajnega referenduma in ob lokalnih volitvah v občinah Mirna, Trebnje in Moravče. Začel se bo volilni molk, ki bo trajal do nedelje, 10. aprila 2011, do 19. ure.

V tem času je prepovedano: propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank in pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve na naslednjih telefonskih številkah:

080 12 00: Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave
- v soboto, 9. aprila 2011, od 00.00 do 7.00 in od 19.00 do 00.00,
- v nedeljo, 10. aprila 2011, od 00.00 do 7.00.

.

080 21 13: dežurna služba Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve
- v soboto, 9. aprila 2011, od 7.00 do 19.00,
- v nedeljo, 10. aprila 2011, od 7.00 do 19.00.

Za kršitev so predvidene globe od 800 do 1.200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 120 do 200 evrov za posameznika.