Foto: gov.si
Foto: gov.si

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je zaradi epidemije novega koronavirusa prvotni rok za prijavo za vpis v srednješolske programe z 2. aprila podaljšalo do 11. maja. Prijavijo se lahko vsi devetošolci, ki se želijo naslednje šolsko leto izobraževati v srednji šoli oz. bivati v dijaškem domu, tudi šolajoči na domu in tudi tisti, ki še niso opravljali preizkusov nadarjenosti, ki so potrebni za njihovo izbrano šolo.

Vsak lahko odda samo eno prijavnico za vpis, razen tistih, ki se želijo vzporedno izobraževati na programih umetniške gimnazije, za katere so razpisana mesta za vzporedno izobraževanje. Ti oddajo prijavnico za vsak izobraževalni program posebej.

Prijavnico najdejo na spletni strani e-uprave, ki jo morajo natisniti, izpolniti, podpisati in poslati na izbrano srednjo šolo oz. dijaški dom. Prijavnico lahko pošljejo priporočeno po pošti (brez povratnice), ali pa skenirano na elektronski naslov.

Preizkus nadarjenosti v prvem tednu junija

Po novem rokovniku bodo srednje šole izvajale preizkuse nadarjenosti od 1. do 6. junija. Če kandidat preizkusa ne bo opravil, bo še dovolj časa, da svojo prijavo za vpis prenese na drugo izbrano šolo.

Omejitve bodo znane 26. junija

Če je za vpis na šolo postavljena omejitev, bodo dijake o tem obvestili 26. junija popoldne (za srednje šole) oziroma 30. junija (za dijaške domove), ko bodo na spletnih straneh ministrstva objavili seznam šol z omejitvijo. Spodnje meje točk prvega kroga izbirnega postopka bodo na spletni strani objavili predvidoma 6. julija popoldne.