Vlada. Foto: UKOM
Vlada. Foto: UKOM

Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo Irena Šinko, so potrdili v Gibanju Svoboda, v katerega kvoto sodi ta resor.

Irena Šinko. Foto: Reuters
Irena Šinko. Foto: Reuters

Šinko je trenutno višja svetovalka na oddelku za okolje in prostor na Upravni enoti Murska Sobota. Predtem je bila med letoma 2010 in 2018 direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Na čelu sklada jo je leta 2018 nasledila dotedanja kmetijska ministrica Irena Majcen.

Ireno Šinko so po poročanju časopisa Delo v Gibanju Svoboda izbrali med tremi možnimi imeni, poleg nje sta bili potencialni kandidatki tudi Darja Majkovič in Nataša Kopušar.

Irena Šinko je po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike in univerzitetna diplomirana pravnica. Do imenovanja na čelo sklada kmetijskih zemljišč leta 2010 je bila vodja oddelka za kmetijstvo in gospodarstvo na Upravni enoti Murska Sobota.

Svojo poklicno pot je začela kot tehnologinja v ABC Pomurki in nadaljevala kot kmetijska inšpektorica na Medobčinski inšpekcijski službi občin Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota ter kot učiteljica strokovnega predmeta živinoreja na Srednji kmetijski šoli Rakičan.

Asta Vrečko. Foto: BoBo
Asta Vrečko. Foto: BoBo

Kdo sta kandidata Levice?

Asta Vrečko se je rodila leta 1984 v Celju. Po diplomi iz umetnostne zgodovine se je zaposlila kot mlada raziskovalka na oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Leta 2014 je doktorirala na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je zaposlena kot docentka in znanstvena sodelavka.

Je tudi sodelavka Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki in zunanja sodelavka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja s slovensko in jugoslovansko umetnostjo 20. stoletja. Deluje tudi kot kustosinja in je soavtorica več mednarodnih projektov.

Vrečko je dolgoletna aktivistka, bila je članica Delavsko-punkerske univerze in ustanovna članica Iniciative za demokratični socializem, ki je po združitvi s stranko TRS postala stranka Levica. Je namestnica koordinatorja stranke Levica, koordinatorica strokovne skupine za kulturo in članica lokalnega odbora Ljubljana, v katerem je v preteklosti opravljala tudi funkcijo koordinatorice. Je tudi ljubljanska mestna svetnica.

Simon Maljevac. Foto: MMC RTV SLO
Simon Maljevac. Foto: MMC RTV SLO

Simon Maljevac, rojen leta 1981 v Postojni, je po izobrazbi univerzitetni diplomirani sociolog. Predstavlja se kot aktivist, več let je deloval v nevladnem sektorju in se boril za pravice manjšin.

Leta 2006 je postal predstavnik Slovenije v skupini EU Network evropske veje mednarodnega lezbičnega, gejevskega, biseksualnega, trans- in interspolnega združenja ILGA-Europe, med letoma 2007 in 2009 je bil predsednik mednarodne mladinske in študentske LGBTQ organizacije IGLYO, od 2007 do leta 2018 pa tudi predsednik organizacije Legebitra, ki deluje na področjih človekovih pravic, izobraževanja, duševnega, fizičnega in spolnega zdravja ter se zavzema za družbene in sistemske spremembe, ki temeljijo na spoštovanju spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza.

Maljevac je bil v preteklosti zaposlen kot višji svetovalec pri zagovorniku načela enakosti, trenutno pa je generalni sekretar Levice.

Kandidatna lista popolnjena
Člani SD-ja podprli vstop v vlado

Zbori članstva Socialnih demokratov (SD) so v vseh osmih volilnih enotah z 99,9 odstotka glasov podprli vstop v koalicijo, sporočajo iz stranke. To so storili na podlagi predstavitev koalicijskega dogovora, ekipe in vsebine iz predvolilnega programa, ki jim jih je uspelo vključiti v koalicijski dogovor. "Dosegli smo jasen prelom z načinom delovanja dosedanje oblasti, utrditev demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, zavarovanje neodvisnosti medijev in močno partnersko vlogo civilne družbe, usmeritev v nov razvojni zagon z dvigom dodane vrednosti gospodarstva, zeleni in digitalni prehod ter v kakovost in dostopnost javnih storitev, ter vrnitev Slovenije v jedro Evropske unije, utemeljeno na vladavini prava," ob tem sporoča predsednica stranke Tanja Fajon.