Posledice poplav na Prevaljah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Posledice poplav na Prevaljah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vlada je Rdečemu križu Slovenije in Slovenski karitas za prizadete v poplavah namenila vsaki po pet milijonov evrov. Prosilci morajo izpolniti vlogo B, v katero morajo vnesti svoje osnovne podatke, obkrožiti vrsto škode, ki se jim je zgodila, in priložiti fotografijo, pojasnjuje generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič: "Vloge je treba podpisati in jih fizično oddati bodisi na lokalni Karitas, bodisi na lokalnem Rdečem križu, bodisi na občini."

Rdeči križ in Karitas sta doslej zbrala rekordnih skoraj sedem milijonov evrov prispevkov posameznikov, podjetij in ustanov. Donacije na posebni postavki državnega proračuna zbira tudi država. Na tem računu se je doslej zbralo nekaj več kot 300 tisoč evrov.

Vlogo je mogoče oddati le še danes, opozarja generalna sekretarka Rdečega križa Cvetka Tomin: "Dali smo krajši časovni rok, da ljudje čim prej oddajo vloge, da lahko tudi začnemo s prvimi izplačili te tako imenovane prve pomoči."

Prva humanitarna pomoč je namenjena vsem, ki so utrpeli škodo, ne le socialno ogroženim. To je nujna pomoč za zagotovitev osnovnih življenjskih potrebščin. Peter Tomažič: "Ti zneski za pomoč po vlogi B za poplave so od 500 do 3.000 evrov, čeprav gre za desetmilijonski znesek. Toliko je prizadetih gospodinjstev, gre predvsem za prvo pomoč."

Vloge bodo že ta teden obravnavali regijski štabi civilne zaščite, tako da bodo prve pomoči nakazane predvidoma v prvem tednu septembra. Če bo vlog več, kot je sredstev, bodo človekoljubne organizacije vlado zaprosile za dodatna sredstva. Za humanitarno pomoč lahko zaprosijo tudi tisti, ki so jih julija prizadeli toča, močan veter ali hudourniki. Ta pomoč je namenjena najnujnejši sanaciji stanovanjskih objektov, zneski se gibljejo od 500 do največ 15 tisoč evrov. Prosilci morajo izpolniti in oddati vlogo A. Rok se prav tako izteče danes.

Sorodna novica Kako do humanitarne pomoči? Vlogo oddajte najpozneje do 28. avgusta.