Predstavniki nevladnih organizacij so pozdravili odločitev ministra, da nadaljuje sodelovanje. Foto: BoBo
Predstavniki nevladnih organizacij so pozdravili odločitev ministra, da nadaljuje sodelovanje. Foto: BoBo

Svet ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami je kmalu po začetku svojega mandata ustanovil nekdanji minister Jure Leben. Danes pa je potekala ustanovna seja tega sveta pod vodstvom Zajca, so sporočili z ministrstva.

Posvetovalni organ sestavlja deset predstavnikov nevladnih organizacij s področja okolja in prostora, ki jih je izbrala krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij CNVOS-a. To so Tomaž Banovec, Gaja Brecelj, Mihael Jožef Toman, Lenka Kavčič, Jana Kus Veenvliet, Barbara Kvac, Marko Peterlin, Lenka Puh, Senka Šifkovič Vrbica in Damjan Vinko.

"Če se ne pogovarjamo, potem tudi ne moremo delati drugače"

Zajc je na ustanovni seji poudaril, da želi nadaljevati dobro prakso odličnega sodelovanja s predstavniki nevladnikov, ki so "pomemben tvorni partner pri snovanju zakonodajnih in drugih rešitev". "Če se ne slišimo, se ne pogovarjamo, potem tudi ne moremo delati drugače," je menil minister.

Za dobro sodelovanje je pomembno, da so nevladnice in nevladniki vključeni v delovne procese ministrstva na področju zaščite okolja in narave ter prostorskih rešitev že ob sprejemanju zakonskih in drugih ukrepov. Delo je zelo konkretno, saj so se že posvetili prenovi prostorsko-gradbene zakonodaje, ki že poteka.