Postavljanje panelne ograje na meji s Hrvaško ob reki Kolpi. Foto: BoBo
Postavljanje panelne ograje na meji s Hrvaško ob reki Kolpi. Foto: BoBo

Informacijska pooblaščenka je izvedla test interesa javnosti in odločila, da mora zavod za blagovne rezerve omogočiti javnosti dostop do zahtevanih dokumentov. Transparency International (TI) Slovenia pričakuje, da bo upravno sodišče v tokratnem primeru odločilo dovolj hitro in omogočilo hiter dostop do informacij. "Skladno z mednarodnimi standardi je zapoznel dostop do informacij namreč enak zavrnitvi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pozivamo vlado, da čim hitreje izvrši odločbo informacijske pooblaščenke in javnosti končno omogoči vpogled v ozadje omenjenih nakupov. Takšno ravnanje je še toliko bolj smiselno glede na pretekle izjave vlade o krepitvi odprtosti in transparentnosti postopkov javnega naročanja ob nakupu novih t. i. tehničnih ovir.

Alma Sedlar, TI Slovenia

Kot nič manj skrb vzbujajoče v organizaciji TI Slovenia ocenjujejo to, da vlada še naprej onemogoča dostop do informacij, povezanih z nakupi t. i. tehničnih ovir, javnosti, saj je zavrnila zahtevek TI Slovenie po umiku stopnje tajnosti s sklepov vlade, ki spreminjajo ali dopolnjujejo program dela zavoda za blagovne rezerve v delu, ki se nanaša na oblikovanje zalog varnostne žične ograje ali drugih zaščitnih ovir in so po navedbah organizacije ključne za ugotavljanje načrtnosti in pravilnosti posla zavoda. Informacijska pooblaščenka je odločila, da mora vlada umakniti stopnjo tajnosti z delov, ki se nanašajo na nakup zaščitnih tehničnih ovir.

Poziv vladi

"Pozivamo vlado, da čim hitreje izvrši odločbo informacijske pooblaščenke in javnosti končno omogoči vpogled v ozadje omenjenih nakupov. Takšno ravnanje je še toliko bolj smiselno glede na pretekle izjave vlade o krepitvi odprtosti in transparentnosti postopkov javnega naročanja ob nakupu novih t. i. tehničnih ovir," je navedla predsednica organizacije TI Slovenia Alma Sedlar.

Sorodna novica Na meji s Hrvaško postavljajo novo panelno ograjo

TI Slovenia vztraja, da imajo davkoplačevalci pravico vedeti, kako se porablja njihov denar. To še posebej velja v primerih, ko je dvom o pravilnosti posla tako velik kot v konkretnem primeru. K dvomom pa še dodatno prispevata nadaljevanje skrivanja postopkov nakupa pred javnostjo in dolgotrajnost postopkov pridobivanja dokumentov civilne družbe, na kar TI Slovenia nenehno opozarja od leta 2017.

"Dolgotrajnost postopkov onemogoča izvajanje nadzorne funkcije civilne družbe in še dodatno zmanjšuje transparentnost porabe javnih sredstev ter posledično šibi že tako omajano zaupanje državljanov v delovanje javnih institucij," je še izpostavila Sedlarjeva.