Foto: MMC RTV SLO/Staš Golmajer
Foto: MMC RTV SLO/Staš Golmajer

Primer preiskuje policija, oceno pa bo dala tudi posebna komisija. Sta pa vodja ljubljanskih redarjev Roman Fortuna in župan Zoran Janković opozorila na zelo majhno število pritožb in uporabe prisilnih sredstev pri delovanju redarjev.

Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo

Prejšnji teden je po medijih zakrožil posnetek incidenta med mestnim redarjem in kolesarjem, ki ga je redar na eni od ulic v Šiški v Ljubljani zbil na tla. Mestno redarstvo je po dogodku sporočilo, da je kolesar redarja huje žalil, zato je redar zoper kolesarja ukrepal v skladu z zakonom. Redar je za pomoč zaprosil tudi policijo, ki je posredovala pri incidentu.

Podrobnejše okoliščine je na redni novinarski konferenci vodstva Mestne občine Ljubljana zdaj predstavil vodja redarjev Fortuna. Po njegovih besedah je namreč posnetek predstavil le omejen del celotnega dogajanja.

V ulici, kjer se je zgodil incident, so junija po Fortunovih pojasnilih prejeli precej pobud meščanov z opozorili na neprimerno parkiranje, ki je ogrožalo varnost v prometu in pešce ter kolesarje. Zato so ta dan izvedli nadzor. Ko je redar prišel na kraj preverit stanje, je opazil vozilo srbskih registrskih tablic in ugotovil, da ogroža promet.

Kolesar od redarja najprej zahteval pojasnila

Ker je na ulici hkrati ugotovil več kršitev predpisov, je prosil za pomoč dodatne redarske patrulje. Med čakanjem na okrepitev je do redarja, tako je povedal Fortuna, pripeljal kolesar in od njega zahteval pojasnila, ali bo kaznoval tudi preostale nepravilno parkirane voznike. Redar mu je po navedbah vodje redarstva pojasnil, da bo in da že prihaja pomoč. Kolesar naj bi medtem vztrajal, da se mora to zgoditi takoj, pri tem naj bi bil tudi žaljiv. Redar naj bi ga prosil, da se umakne in mu pusti opravljati naloge, a naj bi kolesar vztrajal.

Po nekajminutnem opozarjanju naj bi nato ugotovil, da so izpolnjeni pogoji za kršitev javnega reda in miru zaradi nedostojnega ravnanja do uradne osebe, za izvedbo prekrškovnega postopka pa je zahteval identifikacijo.

Ni se želel identificirati, niti počakati na policijo

Kolesar naj bi to odklonil in obenem poklical na policijo ter preveril pri operaterju na številki 113, ali je osebni dokument redarju res dolžen pokazati. Dobil naj bi pritrdilni odgovor. V tem času naj bi redar stopnjeval ukrepe in kolesarju odredil, naj do prihoda policije ne zapusti mesta dogodka. Kolesarju to ni bilo po volji in je kljub opozorilom, da mora počakati, sicer bo treba uporabiti prisilna sredstva, želel odpeljati ter se še naprej vedel agresivno.

Vsa pooblastila so po Fortunovih besedah zakonsko predvidena, o dogajanju je bila ves čas obveščena tudi policija. Vsi ukrepi se začnejo z najmilejšim in se stopnjujejo. Če se odklanja sodelovanje v postopku, se pri redarjih in policiji konča enako, je dodal vodja redarjev.

O dogodku bo odločala posebna komisija

Glede nadaljnjih postopkov ocenjevanja ravnanja redarja, ki je trenutno na bolniškem dopustu, bosta oceno dala Fortuna kot vodja redarstva in posebna komisija. To je župan že ustanovil, sestavljajo pa jo predstavnik policije, direktorica mestne uprave Urša Otoničar in predsednik četrtne skupnosti Šmarna gora. Okoliščine v sodelovanju z občino raziskuje tudi policija sama, ki vodi predkazenski postopek.

Nad delom omenjenega redarja 10 let ni bilo pritožbe

Fortuna je ob tem opozoril, da je bil vpleteni redar eden mirnejših, glede njegovega dela in komunikacije v postopkih v zadnjih 10 letih ni bilo niti ene pritožbe. V redarstvu je zaposlen že 22 let.

Izkušnje kažejo, da se največkrat takšni primer zgodijo zaradi nerazumevanja ali nepoznavanja splošnih pravil ali norm, pogosto občani tudi ne vedo, kaj vse so pristojnosti redarjev, je dejal Fortuna. V večini primerov ljudje vseeno v miru počakajo prihod policije, je dodal.

Pojasnil je še, da se število postopkov, kjer se zgodi interakcija z ljudmi, povečuje, število pritožb in prisilnih zadržanj pa zmanjšuje. Povedal je, da ves čas vlagajo v dodatna izobraževanja in usposabljanja redarjev, ki presegajo obvezno varnostno usposabljanje, tako da bo imela prihodnje leto že tretjina redarjev visoko izobrazbo.

Župan: Ljubljansko redarstvo je lahko zgled drugim mestom

Janković je pohvalil Fortuno in mestno redarstvo, ki je lahko za zgled drugim mestom po državi. Na redarje je ponosen, ker so se pripravljeni v takšnem številu dodatno izobraževati in ker pogosto priskočijo tudi na pomoč pri raznih nesrečah v mestu.

Čeprav je proti uporabi prisilnih sredstev, ne razume kolesarja, ki je njegove starosti in je celo na policiji preveril, ali je dolžen pokazati dokument, pa je vseeno želel zapustiti mesto dogodka. To je nedopustno in ruši avtoriteto redarjev, pravi župan. A žal je odnos do njih, kot ugotavlja, še vedno bistveno bolj omalovažujoč kot do policistov. Janković je spomnil na nedavni primer, ko je dostavljavec hrane na motorju zapeljal v redarja.

Občina si sicer po Jankovićevih besedah prizadeva za ničelno toleranco na območjih, kjer so otroci in šibki udeleženci v prometu. Zaradi tega, tako pravi župan, prejemajo redarji po četrtnih skupnostih tudi pohvale. Redar bi moral biti celo pohvaljen, da je v odzivu na klice stanovalcev osvobodil pločnik in kolesarsko stezo, je prepričan. A pred nadaljnjim ukrepanjem bo vseeno počakal na poročilo Fortune in neodvisne komisije.

Sindikat obsoja "pogrom" nad redarjem

V Sindikatu občinskih redarjev Slovenije menijo, da je "pogrom" nad redarjem, ki je prejšnji teden v Šiški v Ljubljani pri opravljanju nalog zbil kolesarja na tla, popolnoma neupravičen ter izrazito pretiran. V izjavi za javnost opozarjajo tudi, da zaznavajo povečevanje psihičnega in fizičnega nasilja nad občinskimi redarji.

Kot so zapisali, iz javnih posnetkov incidenta med kolesarjem in državljanom jasno izhaja, da je bil 22. junija, ko se je incident zgodil, na nalogi samo en občinski redar, kar po njihovem mnenju ni ustrezno.

"V tem primeru se je potrdilo to, na kar sindikat nenehno opozarja, da se morajo naloge občinskega redarstva zaradi danih pooblastil za uporabo prisilnih sredstev in pravil stroke opravljati v patrulji vsaj dveh občinskih redarjev, kot priporoča in predpisuje policijska zakonodaja," so zapisali v izjavi za medije.

Zakaj je bil redar na delu sam?

Po njihovem mnenju 22. junija uporaba sile ne bi bila potrebna, če bi takrat naloge opravljala dva občinska redarja, prepričani pa so tudi, da bi se postopek končal z vročitvijo plačilnega naloga zaradi kršitev javnega reda in miru ali pa takšnega odziva državljana sploh ne bi bilo. "Župan Ljubljane Zoran Janković stoji za redarjem, kar je edino pravilno in pohvalno," so zapisali.

V sindikatu so se odzvali tudi na ponedeljkovo izjavo ministrstva za notranje zadeve, kjer so opozorili na sistemsko težavo pri ocenjevanju zakonitosti dela občinskih redarjev. V sindikatu so začudeni, da ministrstvo ni zaznalo druge sistemske težave, in sicer da občinsko redarstvo izvaja svoje naloge pod okriljem lokalne samouprave in posledično na državni ravni sodi pod ministrstvo za javno upravo, "kjer strokovno ne poznajo pravil stroke s področja policijske taktike, metodike in samoobrambe".

Notranje ministrstvo, ki pravila stroke pozna, pa se z občinskim redarstvom po navedbah sindikata ukvarja na ravni raziskovalnih projektov. Posledično mnogokrat sindikat strokovno usmerja občinske redarje pri delu, kar je popolnoma nesprejemljivo, so zapisali.

Povečevanje psihičnega in fizičnega nasilja nad redarji

V sindikatu zaznavajo tudi povečevanje psihičnega in fizičnega nasilja nad občinskimi redarji. Ob tem so spomnili, da so na zagotavljanje varnosti občinskim redarjem javno opozarjali že pred letom dni, ko se je podoben incident zgodil v Mariboru, vendar pa se do danes ni nič spremenilo.

V sindikatu poudarjajo še, da redarstvo strokovno sodi pod okrilje ministrstva za notranje zadeve, od države pa pričakujejo, da odpravi ugotovljene dejavnike tveganja ter redarje na naloge razporeja v patruljah po najmanj dva po pravilih stroke pri izvajanju pooblastil.

Prejšnji teden je po medijih zakrožil posnetek incidenta med mestnim redarjem in kolesarjem, ki ga je redar v Šiški v Ljubljani zbil na tla. Na incident so se v ponedeljek odzvali na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so obsodili "vsakršno čezmerno in nesorazmerno uporabo sile, še zlasti prisilnih sredstev".

Redar zbil kolesarja na tla