Senad Jušić (na levi). Foto: Policija
Senad Jušić (na levi). Foto: Policija

Mineva teden dni, odkar je vodenje policije kot vršilec dolžnosti prevzel Senad Jušić. Jušićevo imenovanje je bilo zaradi ugibanj, da je položaj namenjen Darku Muženiču, precejšnje presenečenje, prvo kadrovsko potezo novega starega notranjega ministra Boštjana Poklukarja pa so pospremili tudi dvomi o tem, ali Jušić sploh izpolnjuje pogoje za prvega moža policije. Ob preverjanju tega pa se je izkazalo, da je večji problem od Jušićevih domnevno pomanjkljivih vodstvenih izkušenj dejstvo, da notranje ministrstvo zavlačuje z objavo razpisa za generalnega direktorja policije.

Sorodna novica Senad Jušić po primopredaji poslov prevzel vodenje policije

V času vlade Janeza Janše sta imela poln mandat za vodenje policije dobra dva tedna Anton Travner ter slabo leto in pol Anton Olaj. Vlada Roberta Goloba ga je lani jeseni Boštjanu Lindavu odrekla, čeprav je izpolnjeval razpisne pogoje. V petek, ko se je na vrh policije zavihtel že peti šef v treh letih, je notranji minister Boštjan Poklukar že dal vedeti, da novega razpisa še nekaj časa ne bo.

"V tega pol leta si želimo spremeniti zakon o organiziranosti in delu policije in potem širimo nabor strokovnjakov, ki se lahko prijavijo za generalnega direktorja policije," je izjavil.

Je to oklevanje z razpisom zakonito? "Ne, to mislim, da ni. Vršilstvo dolžnosti je institut, ki naj se uporablja samo v skrajnem primeru. To je izjema od ureditve natečaja, ki je celo ustavno predpisan. Gotovo je to silno neustrezna situacija in kaže na to, kako poskuša politika obvladovati policijo prav prek generalnega direktorja," je povedal pravni strokovnjak Rajko Pirnat. Neizvrševanje veljavnega zakona z izgovorom, da bo ta spremenjen, je nedopustno, meni: "Razpis je treba objaviti takoj, kajti vršilec dolžnosti se imenuje za čas od objave oziroma začetka postopka razpisa do imenovanja generalnega direktorja."

Sorodna novica Lindav ostaja le vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije

Ob imenovanju Jušića so viri TV Slovenija opozorili na pogoje, ki jih za vodenje policije, tudi za vršilca dolžnosti, zahteva zakon. Jušić naj ne bi imel zahtevanih osem let delovnih izkušenj na vodstvenih položajih v javnem sektorju. Komentar ministra na nedavni novinarski konferenci? "Zdaj prvič slišim, da ne bi imel vodstvenih izkušenj." Iz Jušićevega življenjepisa, ki ga je pridobila TV Slovenija, izhaja, da je bil v preteklosti pomočnik vodje, pomočnik komandirja, pooblaščenec za vodenje.

"Vodilno mesto mora biti prav mesto, ki je namenjeno vodenju," je poudaril Pirnat.

Ker naj tudi Darko Muženič še ne bi izpolnjeval vseh zahtevanih pogojev za vodenje policije, ostaja šef NPU-ja. Medtem vse bolj relevantno postaja vprašanje, kdo je glavni kadrovnik na ministrstvu za notranje zadeve in v policiji.

"Svojo ekipo sem si postavil tako, da bo uresničila cilje, za katere sem dobil večino," je nedavno povedal minister Poklukar. Jušić pa je dejal: "Z gospodom ministrom se ne poznava in tudi osebno se nikoli nisva pred tem srečala."

Na podlagi česa je torej minister izbral, za zdaj ostaja vprašanje brez odgovora.

Kaj se dogaja na vrhu policije