Leta 2008 je bilo v Sloveniji na novo odkritih 48 primerov okužb. Foto: EPA
Leta 2008 je bilo v Sloveniji na novo odkritih 48 primerov okužb. Foto: EPA

Na resnost problematike kaže dejstvo, da se je kar tretjina novoodkritih okuženih z virusom HIV okužila že pred petimi ali celo desetimi leti, tako da je pri njih okužba dobila že napredovano obliko. Preventivnih akcij oz. ozaveščevalnih akcij pa v Sloveniji ni veliko, poroča Radio Slovenija.

Ovira za preventivna prizadevanja tudi homofobija
Slovenija je tudi na repu evropskih držav, ko gre za obseg testiranja. Ta je poleg varne spolnosti, uporabe kondoma, eden ključnih dejavnikov preventive. Zgodnje odkritje okužbe pa daje bistveno večje možnosti daljšega preživetja in je ena izmed strategij preprečevanja novih okužb.

Zaradi relativno nizkega števila okuženih je bila ta tema v Sloveniji do zdaj manj pomembna za politične odločevalce. Preventivno vlogo tako v glavnem igrajo nevladne organizacije. Ovira za preventivna prizadevanja pa je na splošno prevelika stigma, še posebej pa homofobija, je pojasnila članica Komisije za aids Evita Leskovšek.

Med najbolj ogroženimi tisti, ki imajo tvegane spolne odnose
Pojasniti velja, da se je nacionalna strategija za preprečevanje širjenja okužb s HIV-om v Sloveniji iztekla že leta 2000, spodbud za novo pa vse do zdaj, ko se je začelo posodabljanje strategije, ni bilo. Trenutno se pripravlja nova strategija, ki naj bi veljala za obdobje od leta 2009 do 2013.

Povejmo še, da je med najbolj ogroženimi populacija, ki se identificira za geje, v manjšini, saj je tu še veliko drugih, ki imajo priložnostne tvegane spolne odnose - zlasti z istim spolom.

M. N.