Štetje glasovnic se je v Sloveniji precej zavleklo. Foto: BoBo
Štetje glasovnic se je v Sloveniji precej zavleklo. Foto: BoBo

Na Državni volilni komisiji (DVK) zagotavljajo, da ni šlo nič narobe, ampak je delo počasi napredovalo zaradi rekordnega obsega. Napovedujejo pa razmislek o spremembi zakonodaje.

Ugotavljanje izidov je teklo dalj časa zaradi obsežnosti dela – osmih milijonov glasovnic, ni bilo zapletov ali nepravilnosti niti zahtev za ponovno štetje, vztraja direktor službe DVK-ja Igor Zorčič.

"Če bi imeli samo volitve v Evropski parlament, bi verjetno ob 23. uri imeli bistveno več preštetih glasovnic, morda vse. Ker pa smo imeli zraven še štiri referendume, je vse skupaj potekalo počasneje, a tekoče in brez zapletov," je povedal Zorčič.

Sorodna novica Haček: Koalicija se bo morala zazreti vase. Požgan: Občutek, da sta SD in Levica padla za Svobodo.

Je bilo torej 20.000 sodelujočih premalo? Že to je orjaška številka, odgovarja, interesa za sodelovanje ni veliko, pred tremi meseci tudi denarja za izvedbo volitev ni bilo. "Potem smo dobili obljubo ministrstva, da bo denar nekako zagotovljen, in takoj smo povišali nadomestilo, ki ga prejemajo člani volilnih odborov, ampak danes sem prepričan, da bi si zaslužili še večje plačilo," je nadaljeval Zorčič.

Igor Zorčič ne vidi povezave med čakanjem na izide in stavko na upravnih enotah. Za v prihodnje predlaga razmislek o spremembi zakonodaje. "Ko imamo evropske volitve, imamo evropske volitve, tega ne združujmo z zadevami, ki so po politični in institucionalni relevantnosti manj pomembne," je predlagal.

O volilnih odborih pa: "Naj se ne konstituirajo tik pred volitvami, kakor določa sedanja zakonodaja, ampak da bi se konstituirali za neko mandatno obdobje na primer za štiri leta in da se tudi jasno in pošteno določi plačilo," je sklenil.

Tako bi jim lahko zagotovili tudi kakovostnejše izobraževanje.

Dan po evropskih volitvah
Direktor DVK-ja Zorčič o tem, kaj je povzročilo tako počasno štetje glasov

Štetje oddanih glasov na tokratnih evropskih volitvah so na spletno stran DVK-ja prihajali zelo počasi. "Ali gre kaj narobe ali ne, bomo ugotovili po tem, ko bomo opravili analizo dogajanja. Jasno je, da imajo odbori izredno veliko dela, komunicirali smo z njimi. Morda se celotna javnost preprosto ni zavedala, kaj pomeni organizirati še štiri referendumska vprašanja poleg evropskih volitev. Glede na sosledje podatkov, ki so prihajali na DVK, če bi imeli samo evropske volitve, bi bili izidi znani že pred 23. uro oz. bi bili ti vneseni, ker pa gre za takšno količino glasovnic, pa se je štetje nesorazmerno podaljšalo," je za TV Slovenija v nedeljo pojasnjeval Igor Zorčič z DVK-ja.

Na vprašanje, kje se je zapletlo, je Zorčič odgovoril, da je šlo za osem milijonov glasovnic, delalo je 20.000 ljudi. "DVK se je že od začetka ukvarjal s pridobivanjem kandidatov, ki bodo opravili to delo, namreč plačila za to delo, ki je zelo trdo, so nizka. Predlagali smo povišanje in šele po kolobocijah nam je uspelo zagotoviti dvig plačila. V prihodnje bo treba razmisliti o spremembi zakonodaje, da bi bili ti sodelavci imenovani za daljše obdobje. Izide moramo čakati, ker morajo volilni odbori prešteti glasovnice, potem morajo komisije izide podpreti."

Pozive k odstopu je zavrnil. "To so neumnosti. Gre za to, da ljudje ne vedo, kakšno delo opravljajo ljudje, ki delajo v tem hipu na volitvah."