Kolegiji so namenjeni obravnavi aktualnih političnih zadev, a se jih predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ni udeleževal že vse od predloga izvršnega odbora stranke, da zapustijo koalicijo. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Kolegiji so namenjeni obravnavi aktualnih političnih zadev, a se jih predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ni udeleževal že vse od predloga izvršnega odbora stranke, da zapustijo koalicijo. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Koalicija po koaliciji

Na rednem kolegiju pri premierju so se zbrali predstavniki koalicijskih strank. Minister Aleš Zalar je ob tem dejal: "Zadovoljen sem, da je mini koalicijska kriza povzročila, da smo se zresnili."

Zalar je pred kolegijem povedal, da koalicija odlično opravlja svoje delo in da se koalicijska pogodba izpolnjuje. Razprave o DeSUS-u so po njegovem mnenju brezpredmetne politične razprave, ravnanje DeSUS-a pa je težava DeSUS-a. "Vlada je še vlada," je zatrdil minister za pravosodje Aleš Zalar.

Pojasnil je še, da se v LDS-u ne ukvarjajo z DeSUS-om, ampak s pokojninsko reformo in prepričevanjem volivcev, da bi glasovali zanjo. "To je naša politična prioriteta," je zagotovil.

Na kolegiju niti o DeSUS-u niti o kampanji
Kolegij pri premierju je bil sicer namenjen obravnavi aktualnih političnih zadev. Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po kolegiju pojasnil, da niso posebej razpravljali o stanju v koaliciji po odhodu DeSUS-a. "Saj ne gre za neko novo dejstvo, temveč za pričakovano odločitev, ki je bila tempirana za tak čas že konec lanskega leta," je povedal. Dodal je, da se tudi referendumski kampanji o pokojninski reformi niso posebej posvečali.

To je bil prvi kolegij, ki se ga predsednik DeSUS-a Karl Erjavec uradno ni udeležil, sicer pa se kolegijev ni udeleževal že vse od predloga izvršnega odbora stranke, da zapustijo koalicijo. Kot je znano, je izstop stranke iz koalicije v ponedeljek potrdil tudi svet stranke.

Žarnić bo še vztrajal
DeSUS je predsednika vlade danes tudi pisno obvestil, da izstopa iz vladne koalicije in zato ni obvezan izpolnjevati podpisanega koalicijskega sporazuma.

DeSUS-ov minister, minister za okolje Roko Žarnić, za zdaj ostaja v vladi. Žarnić je namreč dejal, da bo še naprej opravljal ministrsko delo, če mu bo premier Borut Pahor to omogočil, Pahor pa je dejal, da do referendumov 5. junija ne bo sprejemal nobenih kadrovskih odločitev. Pahor si sicer želi, da bi DeSUS v parlamentu še naprej konstruktivno sodeloval, stranka pa je to obljubila tudi v izjavi.

Klavora: Odstop so obljubili vladni funkcionarji
Še pred kolegijem je državna sekretarka v kabinetu premierja iz kvote DeSUS-a Vlasta Vivod napovedala, da bo predsedniku vlade Borutu Pahorju ponudila svoj nepreklicni odstop. V nasprotju z njo podpredsednik DZ-ja in poslanec DeSUS-a Vasja Klavora s funkcije ne bo odstopil, saj so, kot je dejal, odstop obljubili vladni funkcionarji.

Tudi predsednik DZ-ja Pavel Gantar meni, da v tem trenutku ni posebnih razlogov za zamenjavo Klavore, ki dobro opravlja svoje delo. Seveda je to vprašanje za koalicijo oziroma je odvisno od morebitnih dogovorov med koalicijo in DeSUS-om, je pojasnil.

V koalicijskih poslanskih skupinah se o nastalem položaju, prihodnjemu delu v DZ-ju in sodelovanju z DeSUS-om še niso pogovarjali. To bodo storili v prihodnjih dneh, saj so v SD-ju napovedali, da se bodo na to temo v prihodnjih dneh sešli vodje poslanskih skupin. Če pa bi DZ želel Klavoro zamenjati, bi to moralo predlagati najmanj deset poslancev.

Po referendumu iz koalicije tudi Zares?
V Zaresu, ki ga vodi Gregor Golobič, so mnenja, da se z odhodom DeSUS-a ne bo nič bistveno spremenilo, v LDS-u Katarine Kresal pa, da gre za predvolilno potezo.

Sicer pa se vse glasneje govori, da naj bi koalicijo po referendumih zapustil tudi Zares. Golobič je svoj odstop s položaja ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo že napovedal. Odločitev strank in premierja bo temeljila na izidu referenduma o pokojninski reformi, v katero koalicijski trojček usmerja vse moči.

Janša Pahorjevega vabila še ni prejel
Premier Pahor naj bi med tem iskal sodelovanje z opozicijo, čeprav na sobotnem strankarskem posvetu ni povedal, v kakšni obliki. S predsednikom SLS-a Radovanom Žerjavom se je že srečal, to sredo pa se bo na vladi sešel tudi s predsednikom SNS-a Zmagom Jelinčičem. Medtem so v SDS-u pojasnili, da njihov predsednik Janez Janša Pahorjevega vabila za srečanje za zdaj še ni prejel.

Koalicija po koaliciji