Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zaradi različnih interpretacij zakonodaje so univerze do zdaj dopuščale, da so se vpisovali tudi v smeri izven področja njihove poklicne šole, na zahtevo Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu pa so na 19 fakultetah in akademijah univerze v Ljubljani ter na univerzah na Primorskem in v Novi Gorici pogoje zaostrili.

Zaostritev pravil je v skladu z 38. členom zakona o visokem šolstvu zahteval Nakvis ob lanskem podaljšanju univerzitetnih akreditacij.

Dijaki temu načeloma ne nasprotujejo, vendar predsednica Dijaške skupnosti Maribor Lara Mavrič opozarja: "Bilo bi zelo optimalno, da bi se povedalo določeno število let prej, ker je zdaj večina že odločenih, in potem nastane težava."

Direktor Nakvisa Franci Demšar odgovarja, da je komuniciranje v pristojnosti univerz. Omenjenim maturantom preostane sprememba šolanja, opravljanje splošne mature, kar bi jim po opozorilih dijaške skupnosti vzelo dodatno leto, ali, kot pravi direktor agencije: "Mogoče so kakšni mejni razlogi, zaradi katerih menijo, da njihova srednja šola kljub temu ustreza tej definiciji in mislim, da lahko s pritožbo marsikaj rešijo."

Brez sprememb v Mariboru

Poklicne maturante tudi z nekompatibilnih poklicnih šol pa še naprej sprejemajo na univerzi v Mariboru, kjer bodo pogoje zaostrili leta 2025. Takšnih vpisov imajo letno nekaj sto, do zdaj pa niso povzročali težav, pravi rektor Zdravko Kačič.

"Analiza, ki smo jo naredila za zadnjih kar precej let, kaže, da med dijaki na študijskih programih, ki po sedanji interpretaciji zakona ne bi smeli biti vpisani, so primerljivo zelo uspešni v svojem študiju," je pojasnil.

Na visokošolskem ministrstvu zaplete spremljajo, a jih zaradi avtonomnosti visokošolske agencije in univerz ne komentirajo, a bodo skušali stanje urediti z novelo zakona o visokem šolstvu, ki je že v pripravi.

Dijaška organizacija za spremembe v šolstvu