Policisti so združeni v dva sindikata: Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije. Foto: BoBo
Policisti so združeni v dva sindikata: Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije. Foto: BoBo
Policisti o stavki

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Branko Prah pričakuje, da bo sestanek še ta teden in da bosta prisotna tako generalna sekretarka vlade Helena Kamnar kot predsednik vlade Borut Pahor. Od vlade bi namreč radi slišali, zakaj je dogovor, ki so ga dosegli prejšnji teden, moteč. Dejal je, da jim je bilo ob parafiranju sporazuma preteklo sredo rečeno, da je tak dogovor za vlado sprejemljiv, kot je znano, pa ga je vlada naslednji dan zavrnila.
Sporazum ali zaostritev
In če vlada takega sporazuma, kot je bil parafiran, ne bo potrdila, namerava sindikat po Prahovih besedah stavko nadaljevati in jo tudi stopnjevati. Tako bo po mnenju predsednika sindikata še ta teden jasno, kaj bo s stavko, so se pa "za neke oblike že dogovorili", vendar jih bodo še dorekli glede na dogajanje.

Uroševič: Cilj je vlada, ne državljani
Konkretneje o podrobnostih policisti ne želijo govoriti. Podpredsednik sindikata Radivoj Uroševič je pojasnil le, da želijo izvajati pritisk na vlado, saj je stavka usmerjena nanjo, nikakor ne na državljane. Policisti stavkajo že od 27. septembra, prejšnji teden pa so se z vlado dogovorili, da bi se njihove plače določale po posebni vladni uredbi in ne v kolektivni pogodbi.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dan pozneje pojasnila, da vlada želi sistemsko, na sodoben način urediti sistem plač v javnem sektorju, in sicer za vse skupine enako. Po njenih besedah namreč parcialno urejanje vprašanja plač za posamezne poklicne skupine ni ustrezno.

Policisti o stavki