Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V sporočilu za javnost je sindikat zapisal, da so kljub nekaterim premikom ključne zahteve ostale neizpolnjene.

Zahtevajo, da se predsednik vlade Robert Golob udeleži pogajanj 21. marca. Njegova prisotnost bo prispevala k boljšemu razumevanju in reševanju ključnih vprašanj.

Neodzivnost premierja bodo razumeli kot pomanjkanje resnične volje za reševanje stavkovnih zahtev operaterjev, ki opravljajo ključno vlogo v centru za obveščanje in regionalnih centrih za obveščanje. Od njega pričakujejo enako odzivnost in pozornost, kot so je deležne stavke drugih pomembnih sektorjev, so zapisali v sindikatu.

Kljub razumevanju potrebe po prenovi celotnega plačnega sistema v javnem sektorju so namreč stavkajoči operaterji in sindikat mnenja, da predlagane rešitve vladne pogajalske skupine ne zadostujejo za sklenitev ustreznega stavkovnega sporazuma. Glede tega so posebej poudarili nezadovoljstvo z umestitvijo delovnih mest operaterjev v centrih za obveščanje primerljivo z ostalimi dispečerji.

Kako bo uvrščeno delovno mesto dispečerja?

Od vladne pogajalske skupine nadalje pričakujejo, da jim predstavi predlog, kako bo obrambno ministrstvo uvrstilo delovno mesto dispečerja 112 v plačne razrede. Ob tem pa pojasnjujejo, da njihova zahteva po 15-odstotnem dodatku k plačam zaposlenih v centrih za obveščanje ni širitev stavkovnih zahtev, temveč le varovalka, skladna z vladnim sklepom. "Ta varovalka bi se aktivirala le, če se dogovor ne bi zgodil do določenega roka," so pojasnili.

Ob tem so izrazili še razočaranje nad pomanjkanjem jasnosti in zavezujočih korakov vlade glede začetka pogajanj o novi kolektivni pogodbi za dejavnost obrambe, zaščite in reševanja.

Na ministrstvu obžalujejo zaostritev stavke, saj so o stavkovnih zahtevah dosegli soglasje v vseh točkah

Iz ministrstva za obrambo so zapisali, da obžalujejo napovedani protestni shod, saj menijo, da bi bilo bolj učinkovito "usmeriti energijo v dokončanje pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi plačnega sistema, saj ta pogajanja intenzivno tečejo in jih lahko ob sodelovanju vseh sindikatov uspešno zaključimo."

Javili so še, da sindikata ministrstva za obrambo in stavkovni odbor operaterjev soglašata z bistveno vsebino: "Namreč, da se pogajanja o uvrstitvi operaterjev v višje plačne razrede opravijo v okviru stebrnih pogajanj oziroma v okviru centralnih pogajanj o prenovi plačnega sistema."

Operaterji številke za klic v sili 112 so stavko začeli 19. februarja, poteka v vseh 13 regijskih centrih za obveščanje in osrednjem, sicer pa operaterji stavkajo na delovnih mestih. Sindikat ministrstva za obrambo želi izboljšanje plač operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.