Rudi Medved, vodja vladne pogajalske skupine. Foto: BoBo
Rudi Medved, vodja vladne pogajalske skupine. Foto: BoBo

Sindikat ministrstva in stavkovni odbor operaterjev centrov za obveščanje sta v petek po štiriurnih pogajanjih prejela odgovor in predlog vladne pogajalske skupine na stavkovne zahteve. Vladni predlog so temeljito preučili in ocenili, da je nekonsistenten in da ne odraža realnih možnosti za približevanje z vidika razrešitve stavkovnih zahtev, zato so sprejeli odločitev, da v ponedeljek začnejo stavko. Ta bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma ali do nadaljnjih odločitev stavkovnega odbora.

Kot je v sporočilu zapisal Marjan Lah, s stavko ne nameravajo škodovati ljudem, ob tem pa zagotovil, da bo številka 112 tudi med stavko delovala nemoteno.

"Poudarjamo, da je ta odločitev za stavko sprejeta z namenom zagotoviti boljše delovne pogoje in ustrezne delovne razmere za operaterje, ki so ključni za učinkovito delovanje sistema nujne pomoči in za varnost državljanov Slovenije. Naš cilj ostaja hitra in učinkovita rešitev te situacije skozi konstruktivne in resne pogajalske procese," so še dodali iz sindikata in pozvali vladno pogajalsko skupino, naj še enkrat preuči njihove zahteve.

Rudi Medved: Žal mi je, da so tako hitro obupali

Na novinarski konferenci je državni sekretar, vodja vladne pogajalske skupine za pogajanja s sindikatom in zaposlenimi v centrih za obveščanje 112, Rudi Medved izrazil obžalovanje, da so se operaterji "že po nekaj uvodnih taktih odločili za stavko, še posebej zato, ker so pogajanja dobro krenila in smo se poglobljeno pogovarjali".

Medved je v izjavi za javnost zatrdil, da so si blizu tudi pri uvrstitvi operaterjev v višji plačni razred. Vlada namreč priznava, da je treba plače operaterjev izboljšati, kar se bo zanesljivo zgodilo v okviru prenove plačnega sistema. A uvrščanje operaterjev v plačne razrede po Medvedovih besedah lahko poteka samo v okviru krovne pogajalske skupine za prenovo plačnega sistema, kar pa je sindikat kategorično zavrnil. V nadaljnjih pogajanjih - za skupno mizo naj bi znova sedli v sredo - bo vladna pogajalska skupina po Medvedovih besedah skušala prepričati sindikat, da je pogajanje v okviru krovne pogajalske skupine edina pot za dosego ciljev.

"Vlada je tudi formirala nova delovna mesta, kar je osnova za uvrstitev v nove plačne razrede." Povedal je še, da se v končnem cilju ne razhajajo, razhaja pa se njihova pot. "V nadaljevanju bi želeli znova prepričati sindikat, da je to edina pot in da ne bo dolga, roki so kratki za prenovo sistema, operaterji, ki so se odločili za stavko, bodo te iste zahteve dosegli tudi brez stavke," je še pojasnil.

"Ostaja pa odprto vprašanje, ki zadeva kolektivno pogodbo za obrambno zaščito in reševanje, sindikat namreč zahteva, da dobi od vlade mandat za pogajanje o kolektivni pogodbi," je povedal in dodal, da "nimajo ničesar od te pogodbe, niso nakazali, kakšna bo ta vsebina, katere zajema, kakšna so stališča drugih sindikatov". "Mi imamo štiri sindikate in še sindikat poklicnih gasilcev, tudi tukaj so zadeve neusklajene, tudi mi smo pozvali odbor, naj nam najprej predstavijo vsebino kolektivne pogodbe, koga vse bi ta kolektivna pogodba zajemala."

Sklenil je, da je prepričan, da bodo našli skupni jezik in cilj.

Uprava za zaščito in reševanje: Številka 112 bo v času stavke delovala nemoteno

Kot so danes sporočili z uprave za zaščito in reševanje, sta varnost in zaščita ljudi njihova najvišja prednostna naloga. "Zato zagotavljamo, da bo številka za nujne klice v sili 112 vedno delovala nemoteno, ne glede na stavkovne aktivnosti zaposlenih v centrih za obveščanje," so zapisali.

Vsi postopki, ki so ključni za sprejemanje klicev na številko 112, njihova obdelava, aktiviranje enot, obveščanje in alarmiranje pristojnih služb, ostajajo nespremenjeni in bodo delovali nemoteno kot v normalnih okoliščinah. "S tem želimo zagotoviti, da bodo v primeru nesreč vse ustrezne službe, vključno z zdravstvenimi dispečerji, gasilci, gorskimi, jamarskimi in drugimi reševalci, intervenirale takoj po klicu na številko 112," je dejal generalni direktor uprave Leon Behin. "To pomeni, da ljudje v primeru potreb še vedno naj pokličejo in morajo poklicati številko 112, ki bo poskrbela za vse potrebne aktivnosti, zato da bodo intervenirale vse ustrezne službe, kot so zdravstveni dispečer, gasilci, gorski, jamarski in drugi reševalci, ki posredujejo."

Vse dejavnosti, ki so neposredno povezane z varovanjem človeških življenj in premoženja, ostajajo nespremenjene in nujne

V upravi poudarjajo, da bosta obveščanje in alarmiranje javnosti v primeru morebitnih nevarnosti, kot so poplave, slabše vremenske razmere ali drugi naravni pojavi, še vedno potekali nemoteno, brez razlik med obdobjem stavke in običajnimi delovnimi pogoji. To pomeni, da vse dejavnosti, ki so neposredno povezane z varovanjem človeških življenj in premoženja, ostajajo nespremenjene in nujne.

Bodo pa v primeru stavke in po odločitvi stavkovnega vodstva nekatere administrativne in tehnične aktivnosti, ki niso ključne za nujno delovanje in varnost ljudi, lahko v mirovanju oziroma okrnjene. To vključuje administrativna opravila, v povezavi s pripravo in objavo informacijskih biltenov o dogodkih in posodabljanje podatkovnih baz, ki niso neposredno povezane z odzivom na nujne klice.

Prav tako je mogoče, da se po odločitvi stavkovnega vodstva ne bo izvajalo izobraževanje zaposlenih za njihove lastne naloge ali potrebe civilne zaščite.

V sindikatu so ob napovedi stavke sicer med drugim pojasnili, da mora operaterjem v začetnem razredu država vsak mesec doplačati razliko do minimalne plače. Nizke plače so privedle do tega, da ni več prijav za razpisana delovna mesta operaterja, obstoječi operaterji pa zaradi kadrovske podhranjenosti, preobremenitve in izgorelosti vse pogosteje iščejo zdravniško pomoč, so navedli.

Novembra lani pa je Lah za STA pojasnil, da operaterji od vlade zahtevajo zagotovila, da bo njihovo delovno mesto uvrščeno v 30. plačni razred in sistematizirano primerljivo z delovnim mestom dispečer v nujni medicinski pomoči na primerljivi ravni izobrazbe.

Po neuspešnih pogajanjih se v ponedeljek začenja stavka operaterjev