Vodilni in nekateri zaposleni na 11 fakultetah Univerze v Ljubljani so si v času varčevanja nezakonito izplačevali dodatek za stalno pripravljenost. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Vodilni in nekateri zaposleni na 11 fakultetah Univerze v Ljubljani so si v času varčevanja nezakonito izplačevali dodatek za stalno pripravljenost. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Nepravilnosti so na začetku leta ugotovili na ministrstvu za izobraževanje, takrat še pod vodstvom ministrice Stane Setnikar Cankar. Po preiskavi podlage za izplačila je inšpektorat za javni sektor zahteval, da fakultete izplačane dodatke vrnejo, saj so do tega dodatka bili upravičeni le zaposleni na medicinski in veterinarski fakulteti.

Preostale fakultete po mnenju ministrstva za javno upravo niso imele niti formalnih niti vsebinskih razlogov za izplačilo dodatkov za stalno pripravljenost. Tako zakon kot tudi kolektivna pogodba takega dodatka ne določata. Obenem pa po mnenju ministrstva ni niti razloga za izplačilo takega dodatka, saj zaposleni na fakultetah ne opravljajo neodložljivih del v primerih, kot so požari ali poškodbe.

Med devetimi fakultetami, ki bodo morale vračati izplačane dodatke med letoma 2012 in 2014 za stalno pripravljenost, so tudi Ekonomska fakulteta, ki bo morala vrniti slabih 150 tisoč evrov, Filozofska fakulteta, ki bo morala vrniti 33 tisoč evrov, ter Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, ki bo morala vrniti 42 tisoč evrov. Preostale fakultete bodo morale vrniti manj kot 10 tisoč evrov.

Samo na Ekonomski fakulteti je bilo izplačil deležnih kar 60 zaposlenih. Večinoma so si na fakultetah te dodatke izplačevali dekani, prodekani, tajniki in nekateri predavatelji. Gre za zneske, od nekaj sto pa celo do nekaj tisoč evrov na mesec. Med tistimi, ki dodatek že vračajo pa je nekdanji dekan na Filozofski fakulteti Andrej Černe.