Zaposleni na STA-ju so znova zaskrbljeni – tokrat zaradi predvidenega prenosa lastništva agencije na Nacionalni demografski sklad. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Zaposleni na STA-ju so znova zaskrbljeni – tokrat zaradi predvidenega prenosa lastništva agencije na Nacionalni demografski sklad. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Parlamentarni odbor za finance je v sredo sprejel dopolnilo k vladnemu predlogu zakona o demografskem skladu, po katerem naj bi Nacionalni demografski sklad postal tudi ustanovitelj in edini družbenik Slovenske tiskovne agencije (STA). "Že drugič v dobrega pol leta smo priča temeljitemu poseganju v obstoječi zakon o STA-ju, ki ureja delovanje agencije od leta 2011," so zapisali v današnjem pozivu, pod katerega so se podpisali Uredniški kolegij STA-ja, Svet delavcev STA-ja, Zastopstvo STA-ja in Sindikat novinarjev STA-ja.

Sorodna novica Koalicija predlaga prenos lastništva STA-ja z države na demografski sklad

Sprejeto dopolnilo je namreč odprlo vrsto vprašanj, saj določa, da se bo v vseh predpisih, v katerih je Republika Slovenija določena kot ustanovitelj in edini družbenik ter vlada kot izvajalec nalog in pristojnosti skupščine ali edinega družbenika, z dnem uveljavitve zakona štelo, da je ustanovitelj in edini družbenik ter izvajalec nalog pristojnosti skupščine Nacionalni demografski sklad.

"Bo Nacionalni demografski sklad prevzel tudi financiranje javne službe STA-ja? Bo predlagal nadzornike, ki jih bo nato potrdil DZ z absolutno večino? Je to res cilj in namen ustanovitve omenjenega sklada, ki bo, kot predvideva predlog, dividende in kupnine namenjal za sofinanciranje pokojninske blagajne oz. oblikovanje demografskih ukrepov? Sodi STA kot nacionalna tiskovna agencija z jasno opredeljenim poljem delovanja v krog takšnih podjetij? STA dividend ne izplačuje, je morda zato zanimivejša njena prodaja?" so poudarili v javnem pozivu.

Zaposleni se sprašujejo, ali ne gre za še en manever, s katerim bi omajali neodvisnost agencije

Zaposleni na STA-ju so poskus prenašanja odgovornosti za imenovanje nadzornikov z državnega zbora na neko pravno osebo postavili ob bok poskusu prenosa imenovanja nadzornikov z državnega zbora na vlado, ki ga je vseboval predlog vladne novele zakona o STA-ju iz preteklega poletja. Zato so nosilce zakonodajne veje oblasti in predsednike političnih strank povprašali, ali morda ne gre "za še enega od manevrov, s katerim bi omajali neodvisnost agencije, ali pa jo najmanj postavili v negotovost".

Ker nacionalna tiskovna agencija potrebuje avtonomnost in stabilnost financiranja in upravljanja, je naslovnike javnega poziva pozvala: "Zaščitite te postulate, da ne bo v nadaljevanju pod krinko nujnega usklajevanja zakona o STA-ju z zakonom o nacionalnem demografskem skladu prišlo do realizacije že videnih in omenjenih poskusov." Pri tako korenitih posegih v lastništvo in morebiti upravljanje STA-ja je namreč treba slišati glasove lastnika, pa tudi stroke, širše družbe in ne nazadnje novinarjev, ki STA ustvarjajo, so prepričani zaposleni.