Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na zahtevo opozicijskih strank LMŠ, SAB, SD in Levice je odbor za kulturo opravil še eno razpravo o ustavitvi financiranja Slovenske tiskovne agencije iz državnega proračuna in vladnemu Uradu za komuniciranje (Ukom) vnovič naložil, naj v treh dneh izplača oktobrsko nakazilo za javno službo in za storitve po letni tržni pogodbi ter s tem zagotovi nadaljnjo stabilnost STA-ja.

Sprejeta sklepa je podprlo deset članov odbora iz vrst LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a, SMC-ja in DeSUS-a, proti pa so glasovali poslanci iz vrst SDS-a in NSi-ja.

Kot je v imenu predlagateljev nujne seje odbora iz vrst štirih opozicijskih strank pojasnila Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), je odbor na seji pred desetimi dnevi sprejel več sklepov, med drugim je vlado že pozval k izpolnitvi svojih dolžnosti glede nadomestila za opravljanje javne službe STA-ja, kar pa se še ni zgodilo. Poudarila je, da Ukom nima pravne podlage za samovoljno ustavitev financiranja, da je tudi iz pridobljenega pravnega mnenja STA-ja razvidno, da je Ukom zahteval podatke, do katerih ni upravičen.

Zato so v tokratnem predlogu sklepa predlagali poziv, da se financiranje znova vzpostavi v treh dneh. Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je navedel, da bi bilo za uresničenje sklepov o izplačilu zapadlih obveznosti s seje pred desetimi dnevi treba izpolniti tudi druge sklepe, ki so bili takrat sprejeti, in sicer tiste, s katerimi je odbor pozval STA, naj Ukomu posreduje zahtevano dokumentacijo, kar pa se ni zgodilo.

Tudi direktor Ukoma Uroš Urbanija je dejal, da bi bilo financiranje STA-ja že urejeno, če bi bili izpolnjeni sklepi s seje odbora izpred desetih dni. Namesto tega pa da je direktor STA-ja Bojan Veselinovič "iskal tisoč in eno opravičilo, da zahtevane dokumentacije ne bi izročil". Kot je poudaril Urbanija, posredovanje podatkov o dolžini in številu posameznih prispevkov ne predstavlja kršenja medijske zakonodaje, saj gre za javne podatke in jih lahko poišče kdor koli.

Sorodna novica "Ukom želi očitno ukiniti STA, ki bi sicer prihodnje leto skupaj z državo praznoval 30 let"

Ukom vložil ovadbe zoper Veselinoviča, nadzornike in nekdanjo direktorico

Med drugim je Urbanija sporočil, da je podal naznanilo kaznivega dejanja zoper Veselinoviča in nadzornike STA-ja ter nekdanjo direktorico Ukoma Kristino Plavšak Krajnc, ki so podpisali aktualno pogodbo s STA-jem, ker da so podpisali neresnična dejstva.

Iz Ukoma so dodatno pojasnili, da so vložili ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic zoper Plavšak Krajnčevo, ter zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper Veselinoviča ter predsednika nadzornega sveta družbe STA-ja Mladena Terčlja, namestnika predsednika Aleksandra Igličarja in dva člana, Jureta Brankoviča in Jerneja Šmajdka.

Plavšak Kranjčeva naj bi kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic storila s podpisom pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2020 v imenu Ukoma kot predstavnika ustanovitelja družbe STA, za kar pa Ukom in posledično zakoniti zastopnik ni imel pooblastila.
Podpis pogodbe je razlog tudi za ovadbo Veselinoviča, ki da jo je podpisal vedoč, da jo sklepa z organom, ki nima pooblastila za zastopanje ustanovitelja STA-ja, kar je razvidno iz dopisa STA-ja z dne 17. novembra.

Nadzornikom pa Ukom očita opustitev dolžnega nadzorstva nad izvrševanjem sklenjene pogodbe, vedoč, da je bila sklenjena z organom, ki nima pooblastila za zastopanje ustanovitelja družbe STA. "Pogodbeno dikcijo 'predstavnik ustanovitelja' so namreč vsi vpleteni namensko uporabili, da so z Ukomom pod pretvezo lahko podpisali pogodbo in začeli izstavljati račune. Brez te zlorabe termina pogodbe namreč ne bi bilo mogoče podpisati, s tem pa tudi ne črpati sredstev. Očitno pa se je to naredilo v želji, da se izognejo nadzoru družbenika," so zapisali v Ukomu.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) vlado pozivajo, naj od Ukoma nemudoma zahteva, da ravna v skladu z zakonom in sledi sklepom odbora za kulturo ter Slovenski tiskovni agenciji (STA) zagotovi sredstva za javno službo. K temu pozivajo "predvsem koalicijske SMC, NSi in DeSUS, saj je po našem mnenju apel na največjo vladno stranko brezpredmeten".

Veselinovič: Ukom nima podlage za podane zahteve, gre za šikaniranje

Na pojasnilo Ukoma, da ne obstaja noben dokument, s katerim bi Ukom dobil pooblastilo vlade, da lahko nastopa v njenem imenu kot družbenik STA-ja, je spomnil tudi Veselinovič, ki je tako prepričan, da Ukom nima podlage za podane zahteve in da gre pri vsem skupaj za šikaniranje. Na današnje očitke Urbanije pa je poudaril tudi, da ni storil nič, kar bi bilo v nasprotju z veljavnimi predpisi.

"Pristanek na Ukomove zahteve, ki nimajo nobene zakonske podlage, bi pomenil novo etapo v brezpravju in konec avtonomije in neodvisne tiskovne agencije, in to na pragu 30-letnice, ki jo bomo – upam – praznovali prihodnje leto," meni Veselinovič.

Spomnil je, da je STA tudi po marčevskem prihodu Urbanije na čelo Ukoma do septembra prejemal sredstva, za oktober pa jih kljub nespremenjeni pogodbi ni prejel, čeprav je in še vedno opravlja javno službo, pa tudi storitve za vladno administracijo po drugi pogodbi, po kateri sredstev za oktober prav tako ni prejel. "Vlada še vedno dobiva vse vsebine," je poudaril Veselinovič, ki je prepričan, da bi Ukom moral plačati opravljeno delo. Zaradi neplačanih računov je vložil izvršbo sredstev.

Tudi poslanci iz vrst strank, ki so na današnji seji podprle izglasovana sklepa, so v razpravi poudarili, da mora Ukom plačati opravljeno javno službo. Nekateri so opozorili na "sistematične napade vlade na slovenske medije". V poslanski skupini SDS pa so prepričani, da pogodba med Ukomom in STA-jem agencijo obvezuje, da mora predstavniku ustanovitelja posredovati vso dokumentacijo.

Urbanija: Potezo sindikata označil za nenavadno

Urbanija se je na sporočilo sindikata odzval na Twitterju, kjer je med drugim ocenil potezo kot nenavadno in se vprašal, kaj dela direktor STA-ja oziroma mu očital, da za visoko plačo odgovornost predlaga na druge.

Novinarski sindikat na tožilstvo naznanil kaznivo dejanje zoper direktorja Ukoma

Zaradi prekinitve financiranja javne službe STA-ja pa je v petek na državno tožilstvo naznanilo kaznivega dejanja zoper direktorja Ukoma Urbanijo podal Sindikat novinarjev Slovenije. Kot so navedli, utemeljeno domnevajo, da je zlorabil uradni položaj, prekoračil pooblastila in z nevestnim delom povzroča škodo opravljanju javne službe STA-ja. S tem pa povzroča škodo tudi informiranju državljanov, so še navedli v sindikatu. Po navedbah sindikata je Urbanija namreč zavestno prekršil 3. člen zakona o STA-ju, ki določa, da v imenu ustanovitelja, Republike Slovenije, pravice družbenika izvaja vlada. S prekinitvijo financiranja je direktor Ukoma tako svojevoljno in nepooblaščeno posegel v uzakonjene pravice ustanovitelja in njegovega zastopnika kot tudi v njuno zakonsko dolžnost zagotovitve institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti ter financiranja javne službe, menijo v sindikatu.

Z nezakonitim ravnanjem Urbanije "je nastala in nastaja velika premoženjska škoda, ogrožena je dejavnost nacionalne tiskovne agencije, stabilnost njenega poslovanja ter socialna eksistenca in izplačila za opravljeno delo več kot 100 redno zaposlenih in zunanjih sodelavcev, s čimer trpi njihova in socialna varnost njihovih družin", so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da sindikat obsoja nezakonito finančno izsiljevanje in pritisk na javni medij, ki ga izvaja direktor Ukoma, in pozvali vlado, naj izpolni zakonske obveznosti ustanovitelja do stabilnega financiranja javne službe v letošnjem in prihodnjem letu, s tem pa izpolni tudi dolžnost do zagotavljanja pogojev uresničevanja javnega interesa informiranja državljanov.

Sorodna novica "Vlada ne sme opravljati vsebinskega nadzora nad uredniško politiko STA-ja"

Evropsko združenje tiskovnih agencij: Začasno ustavitev financiranja je mogoče pojasniti le kot obliko pritiska na neodvisnost STA-ja

Da je ukinitev financiranja STA-ja mogoče razumeti izključno kot obliko pritiska na neodvisnost agencije, pa meni Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA). V pismu, ki so ga prejšnji teden poslali premierju Janezu Janši, poudarjajo, da je ukinitev nesprejemljiva in jo obsojajo. Pridružujejo se tudi pozivu komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović, naj vlada nemudoma zagotovi financiranje slovenske tiskovne agencije.

EANA, ki združuje 32 evropskih tiskovnih agencij, med njimi francosko AFP in nemško DPA, je danes opozorila, da je v zvezi z ukinitvijo financiranja pismo Janši poslala prejšnji teden, 10. decembra, vendar pa doslej od slovenskih oblasti odgovora ni prejela.
Združenje je pismo poslalo "v dobrem duhu dialoga", ki bi moral temeljiti na iskanju dobronamernih rešitev težkega položaja, v katero "je bila potisnjena naša članica STA zaradi odločitve slovenske vlade", so zapisali.

"Prepričani smo, da se tudi vi strinjate z nami, ko poudarjamo pomen svobode medijev pred kakršnim koli političnim vmešavanjem," je združenje zapisalo v pismu Janši. "Poleg tega verjamemo v popolno in odprto demokratično upravljanje Slovenije, njene vlade in vaših dejanj kot premierja," so zapisali.

V pismu Janši EANA opozarja, da je ob upoštevanju javno objavljenega pravnega mnenja urada vlade za zakonodajo in ločenega pravnega mnenja, ki ga je naročilo vodstvo družbe STA, začasna ustavitev financiranja agencije in njene javne službe očitno neupravičena.

"Iz naše analize dejstev je začasno ustavitev financiranja mogoče pojasniti le kot obliko pritiska na neodvisnost STA-ja, to je ravnanje, ki je nesprejemljivo in ga obsojamo, če je tako, saj je v nasprotju z osnovnimi vrednotami našega zavezništva in celo nasprotuje temeljnim načelom demokratičnih družb," so zapisali v pismu Janši.

Združenje tiskovnih agencij je Janšo pozvalo, naj kot najvišji predstavnik izvršne veje oblasti deluje "v skladu z in v duhu pooblastil, ki vam jih je poverilo slovensko ljudstvo" in razreši položaj s preprostim ukrepom za ponovno vzpostavitev financiranja STA-ja.