Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Ob koncu epidemije so vrata spet odprli svojcem, slovesnosti se je udeležil tudi minister za obrambo Matej Tonin.

V nagovoru je Tonin poudaril pomen ljudi, saj tudi najsodobnejša oprema, ki jo želi država nakupiti za SV, ne pomeni nič brez usposobljenih in prizadevnih vojakov. Zato se bodo še naprej trudili, da bi v profesionalne vojaške vrste privabili večje število mladih.

"Brez ljudi ti niti oprema, tehnika in denar nič ne pomagajo. Zato prenavljamo tudi koncept v smislu usposabljanja. To ne bo usposabljanje, kjer bi delali nesmiselne stvari, pač pa bo to usposabljanje, kjer bodo inštruktorji vojaškim pripravnikom pomagali osebno rasti, da bodo napredovali v psihološkem in fizičnem smislu. To bo tisti novi koncept, ki ga tudi uvajamo v to novo usposabljanje," je v izjavi ob robu slovesnosti poudaril minister.

Obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo
Obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo

Dodal je še, da so bile razmere, v katerih so se usposabljali, za njih težke in so jih še posebej izklesale: "To usposabljanje je bilo eno izmed najtežjih tudi zaradi covidnih razmer. Prepričan sem, da vas bo to še dodatno utrdilo v vašem prepričanju, da služite domovini."

Minister je spomnil na bližajočo se 30-letnico Slovenije in na to, da je SV njen konstitutivni element. "Brez obrambnih sil, brez takratne Teritorialne obrambe, danes Slovenske vojske, Republika Slovenija danes ne bi bila samostojna. Če poleti junija 1991 ne bi imeli svojih lastnih obrambnih sil, najverjetneje ne bi zmogli v praksi uresničiti zelo jasno izražene želje Slovenk in Slovencev po življenju v lastni in samostojni državi, na plebiscitu pred šestimi meseci. Zato je jasno, da je vojska tudi danes garant miru in stabilnosti."

Zbrane je nagovoril tudi poveljnik Veščinskega centra Slovenske vojske podpolkovnik Iztok Stavanja.

Slovenska vojska na začetku julija uvaja nov koncept enotnega usposabljanja za vstop v SV na podlagi prostovoljnega služenja vojaškega roka. Izhodišče novega koncepta je atraktivnost programa usposabljanja, enovitost statusa, vstopnih pogojev, pogodbe in programa za vse, ki si želijo vstopiti v SV in to neglede na poznejši status – vključitev v stalno sestavo ali prostovoljno rezervno sestavo. Prva napotitev kandidatov na prenovljeno usposabljanje po novem konceptu bo 5. julija v vojašnicah v Vipavi, Murski Soboti in Bohinjski Beli.

V Vipavi prisegla nova generacija vojakov