Zasnežena Kranjska Gora v zadnjih dneh privablja vse več ljudi, med njimi tudi veliko
Zasnežena Kranjska Gora v zadnjih dneh privablja vse več ljudi, med njimi tudi veliko "poslovnih gostov". Foto: BoBo

Zato in zaradi povečanja začasnih prijav Kranjska Gora tudi to zimo ponuja sliko kot v prejšnjih letih. Kot pravi vodja medobčinskega inšpektorata Gregor Jarkovič, so kljub epidemiji nastanitveni objekti nenavadno polni, "saj so predpisi izjemno nedorečeni in omogočajo izjemno iznajdljivost z nekimi poslovnimi najemi".

Sorodna novica Zasnežene kraje napolnila pločevina; poostren nadzor tudi v nedeljo

Nadzor in sankcioniranje sta še, dodaja Jarkovič, ob vsej iznajdljivosti kršiteljev, praktično nemogoča. Domačini, ki marsikdaj ne upajo niti do Jesenic, kot pravi sogovornik, pa so zaskrbljeni in razočarani nad pomanjkanjem čuta do sočloveka. "Ljudje se neresno obnašajo, poglejte, prihajajo iz Maribora, Novega mesta, sploh ne vem, kako lahko pridejo čez toliko regij," je nejevoljo izrazil eden od njih. "To posledično pomeni tudi za nas probleme z vnosom okužb," pa je dodala druga domačinka.

"Ljudje se neresno obnašajo," je dejal eden od domačinov. Foto: MMC RTV SLO

Kot pravi Jarkovič, je vlada najbrž s to izjemo želela dopustiti vsaj del nekega prostega podjetništva v sicer ugasnjenem turizmu, "ki pa ga ti podjetniki velikokrat – sploh glede na to, da so te nastanitve samo v turističnih krajih – izigravajo".

In če država to očitno tolerira oziroma, če se v tem času ni pokazalo, da bi ti nastanitveni obrati predstavljali dodaten vir okužb, potem je več kot na mestu vprašanje, pravi direktor kranjskogorskega turizma Blaž Veber, zakaj takšna možnost potem ni omogočena tudi za fizične osebe: "Ne vidimo razlike med poslovnim gostom in fizično osebo. To je mogoče še en razmislek, s katerim se spoprijemamo v Kranjski Gori." In na katerega, še dodaja, že lep čas tudi brez uspeha opozarjajo.

Ali na Gorenjskem ni epidemije?